Σε αποκριάτικους ρυθμούς μπαίνει σιγά-σιγά η πρωτεύουσα και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα 65 δωρεάν εκδηλώσεων που θα ξετυλιχθεί στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης.

Στον εφετινό εορτασμό αναβιώνουν έθιμα της Αποκριάς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, πλαισιωμένα από σύγχρονες μουσικές, αλλά και προγράμματα για παιδιά. Επί 15 ημέρες, αρχής γενομένης από το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, η μύηση στην παράδοση, με την αναπαράσταση αποκριάτικων εθίμων από όλη την Ελλάδα, μεταμορφώνει τις πλατείες και τους δρόμους της πόλης σε θεατρικούς χώρους, με τους χορευτές και τους θεατές να μπερδεύονται όλοι μαζί σε ένα «πανδαιμόνιο» κεφιού, όπως το χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές. Από την Πλάκα, την πλατεία Συντάγματος, το Μοναστηράκι, το Θησείο, έως την Κυψέλη, το Κουκάκι, τα Πατήσια και τα Πετράλωνα, η πόλη γεμίζει αποκριάτικες μουσικές διαδρομές, συναυλίες και καρναβαλιστές. Μια πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιμένει τους μικρούς φίλους της Αθήνας για να δημιουργήσουν, να παίξουν και να διασκεδάσουν στα μουσεία, στην Πινακοθήκη και στις βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων, αλλά και στις γειτονιές της πόλης. Την Κυριακή 10 Μαρτίου το Ζάππειο θα μετατραπεί σε μια μεγάλη σκηνή με πολλά δρώμενα και εκπλήξεις για τους μικρούς μασκαράδες. Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου στον λόφο του Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα.

30 χρόνια κλείνει το καρναβάλι Μοσχάτου – Ταύρου

Τα 30 του χρόνια συμπληρώνει εφέτος το καρναβάλι στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. «Το 2019 αποτελεί μια σημαντική χρονιά για την πόλη μας, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια διοργάνωσης του καρναβαλιού. Σας καλούμε να γιορτάσουμε μαζί αυτή τη γιορτή για την πόλη μας που ξεκίνησε το 1987. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλες και όλους εσάς που κατά καιρούς είστε επικεφαλής πληρωμάτων παρέλασης, όπως και σε εσάς τους εξωτερικούς συνεργάτες και χορηγούς που στηρίξατε τον θεσμό» αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Γ. Ευθυμίου, καλώντας δημότες και επισκέπτες στην επετειακή εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» (Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού, Μοσχάτο), στις 19.00. Παράλληλα, θα εγκαινιάσουν μια «αναδρομική» έκθεση με αποκριάτικες στολές από ομάδες που έχουν συμμετάσχει στις προηγούμενες παρελάσεις.

Καρναβάλι στον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Κλόουν, ξυλοπόδαροι, παραστάσεις μίμησης, φουσκωτά καράβια και τσουλήθρες και εικαστικά δρώμενα περιμένουν μικρούς και μεγάλους στο 25ο Καρναβάλι του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από 6.000 καρναβαλιστές θα παρελάσουν στους δρόμους της Νίκαιας και του Ρέντη. Παράλληλα στόχος είναι και η αναβίωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς με το έθιμο των «αλευρομουτζουρωμάτων», τις καντάδες, τα αποκριάτικα τραγούδια της ελληνικής παράδοσης και το παραδοσιακό γαϊτανάκι.

Μάσκες και άρματα στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το δικό του εορταστικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις Απόκριες έχει ετοιμάσει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ). Για τα επόμενα Σαββατοκύριακα τα παιδιά ηλικίας 3-12 ετών μαζί με τις οικογένειές τους θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μάσκες, να χορέψουν στους ρυθμούς αποκριάτικων τραγουδιών, να κατασκευάσουν τα δικά τους άρματα με χαρτόκουτες, καπάκια, υφάσματα, χρώματα και άλλα υλικά.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 10 Μαρτίου, θα ψήσουν τις δικές τους λαγάνες και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν χάρτινους χαρταετούς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων και το κόστος συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στο 210-3312.995.