Απαντήσεις σε όσους έχουν επικρίνει την επικείμενη αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστήμιο δίνει ο πρύτανης του ιδρύματος Νικόλαος Κατσαράκης υπενθυμίζοντας σε όλους ότι βάσει εξωτερικών αξιολογήσεων είναι το καλύτερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας υπερτερώντας μάλιστα – όπως λέει – έναντι πολλών ελληνικών πανεπιστημίων.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης απαντώντας σε κάποια άκρως προσβλητικά δημοσιεύματα για το κύρος των μελών της επιστημονικής επιτροπής διερεύνησης των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης του ιδρύματος ανέφερε πως είχαν ως στόχο να δυναμιτίσουν τις άριστες σχέσεις ανάμεσα στις πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ και του Πολυτεχνείου Κρήτης, «σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και αλληλοσεβασμού» όπως είπε.

Υποστήριξε πως δεν είναι κατανοητή η σκοπιμότητα αυτών των δημοσιευμάτων τα οποία βρίθουν από ανακρίβειες και θέλουν να πείσουν – όπως σημείωσε ο κ. Κατσαράκης – την κρητική κοινωνία, ότι το ΤΕΙ Κρήτης αναβαθμίζεται χαριστικά σε Πανεπιστήμιο. «Μάταια όμως» είπε ο πρύτανης του ιδρύματος.

Σημείωσε πως αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό και εξήρε το έργο που έχει γίνει διαχρονικά στο ίδρυμα, λέγοντας ότι βάσει εξωτερικών αξιολογήσεων και διεθνώς αποδεκτών δεικτών, είναι το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας, που υπερτερεί μάλιστα έναντι πολλών Ελληνικών Πανεπιστημίων. Υπογράμμισε ακόμη, πως παρέχει υψηλής ποιότητας προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, ενώ οι απόφοιτοί του έχουν διαχρονικά καταλάβει σημαντικές θέσεις στον παραγωγικό (ιδιωτικό και δημόσιο) ιστό της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Τα επιστημονικά πεδία που θεραπεύουν τα Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης άλλωστε, τονίζει,  σχετίζονται άμεσα με βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ειδικότερα της οικονομίας της Κρήτης.

«Είναι σαφές ότι η δημιουργία ενός τρίτου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, το οποίο θα προκύψει από την εξέλιξη και την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, ήταν και παραμένει η μόνη δυνατή λύση, μετά την άρνηση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμμετέχουν σε συζήτηση για τη συνένωση των τριών ΑΕΙ του νησιού» τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Η προτεινόμενη ακαδημαϊκή διάρθρωση του νέου Πανεπιστημίου στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα υφιστάμενα Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με ενισχυμένα και ευρύτερα επιστημονικά προγράμματα σπουδών, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν δημιουργούνται, παρά ελάχιστες, επικαλύψεις με το ήδη υπάρχον πανεπιστημιακό οικοσύστημα, αντιθέτως προτείνονται Τμήματα, είτε από τη μετεξέλιξη των υπαρχόντων Τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης (12 Τμήματα), είτε εντελώς καινούργια (3 Τμήματα), που είναι συμπληρωματικά των υφισταμένων στα άλλα δύο Πανεπιστήμια».

Μιλώντας για τις ελάχιστες επικαλύψεις με υφιστάμενα τμήματα στην Κρήτη ξεκαθάρισε πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί , «μόνο αν είχε καταστεί εφικτή η δημιουργία ενός μεγάλου Πανεπιστημίου στο νησί. Κάτι που δεν έγινε, σίγουρα όχι με ευθύνη του ΤΕΙ Κρήτης και της επιτροπής».

Απαντήσεις στους επικριτές

Ο κ. Κατσαράκης  απαντώντας στα εμπαθή δημοσιεύματα, υπενθύμισε  ότι τα Τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών και των Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, είναι τα καλύτερα ακαδημαϊκά Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με πολύ θετικές εξωτερικές αξιολογήσεις, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θεσμοθετημένα εργαστήρια που υλοποιούν ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ και καθηγητές με εξαιρετικό ερευνητικό έργο με βάση διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες.

Αναφορικά με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, που επίσης βάλλεται, δεν έχει επικαλύψεις – όπως είπε – με κανένα υφιστάμενο Τμήμα στην Κρήτη. «Δε γίνεται αυτά τα εξαιρετικά εύρωστα Τμήματα να εξαφανιστούν από το χάρτη, εξαιτίας των εμμονών ορισμένων κύκλων, οι οποίοι εξυπηρετούν μόνο ίδια, μικρο-τοπικιστικά, μικροπολιτικά συμφέροντα» σημείωσε σε υψηλούς τόνους.

Υποστήριξε πως το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης είναι ένα από τα πιο ισχυρά σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Αφού, για διάφορους λόγους, δεν έγινε εφικτή η συνένωση των τριών ΑΕΙ της Κρήτης και η δημιουργία ενός μεγάλου, εξαιρετικά ποιοτικού Πανεπιστημίου, είναι προφανές ότι η εξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης στο τρίτο Πανεπιστήμιο του νησιού, είναι η αμέσως επόμενη βέλτιστη προοπτική. Προς την κατεύθυνση αυτή εργάστηκε άοκνα η επιστημονική επιτροπή, η οποία αποτελείται από καθηγητές εγνωσμένου κύρους, (η οποία, ας το σημειώσουμε, ότι είναι άμισθη), και η οποία κατέληξε σε ένα εμπεριστατωμένο πόρισμα. Υποτιμητικά σχόλια και κακεντρεχείς χαρακτηρισμοί απλώς δηλητηριάζουν σκοπίμως το κλίμα».

Ανέφερε πως το νέο Πανεπιστήμιο, θα παρέχει αναβαθμισμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θα οργανώσει διδακτορικές σπουδές, μια δυνατότητα που δεν είχε ποτέ ως ΤΕΙ, θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, με μεγαλύτερη εξωστρέφεια και δυναμισμό, έχοντας τη στήριξη της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας, προσφέροντας μεγάλα οφέλη στους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης.

Να στηρίξουν οι πολίτες της Κρήτης την προσπάθεια

Ο κ. Κατσαράκης ζήτησε από τους πολίτες του Κρήτης  να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να κλείσουν τα αυτιά τους στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τις τοπικιστικές κραυγές.

«Η αδυναμία τοποθέτησης των πραγμάτων σε μια προοπτική μελλοντική, οι έριδες ανάμεσα σε πόλεις της Κρήτης, δυναμιτίζουν τα θεμέλια αυτής της σπουδαίας προσπάθειας.

Η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, με την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, είναι όμως ένα σπουδαίο, χαρμόσυνο, εμβληματικό γεγονός. Το νέο Πανεπιστήμιο θα είναι το Πανεπιστήμιο όλης της Κρήτης, όλων των πολιτών. Δημιουργείται για τους φοιτητές του, για την Κρήτη, για το μέλλον» κατέληξε ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης.