Στους κόλπους της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ένα από τα πλέον κλασικά ερωτήματα είναι ως γνωστόν το πώς κατάφεραν να κατασκευάσουν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη λεγόμενη Μεγάλη Πυραμίδα, την πυραμίδα του Χέοπα στη νεκρόπολη της Γκίζας.

Στις διάφορες απόψεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς ήρθε να προστεθεί πρόσφατα ακόμη μία. Σύμφωνα με αυτήν, η απάντηση στο διαχρονικό αυτό ερώτημα ενδέχεται να βρίσκεται στην ανακάλυψη ενός συστήματος που χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρονται τεράστιοι μονόλιθοι πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η αρχαιολογική έρευνα σε αρχαίο λατομείο στο Χατνάμπ, στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου, κατάφερε να εντοπίσει απομεινάρια του εν λόγω συστήματος.

Κατά την άποψη των ερευνητών, που προέρχονται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας στο Κάιρο και το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το σύστημα συνίστατο από μια κεντρική ράμπα που πλαισιωνόταν από δύο κλιμακοστάσια με πολυάριθμες οπές.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, με τη βοήθεια της εν λόγω ράμπας και χρησιμοποιώντας έλκηθρα που ήταν δεμένα με σχοινιά σε ξύλινους στύλους, κατόρθωναν να ανεβάσουν τους υπερμεγέθεις μονολίθους σε σημεία με μεγάλη ανωφέρεια.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ανακάλυψη αυτή είναι η πρώτη του είδους της. Το γεγονός ότι το προαναφερθέν σύστημα χρονολογείται τουλάχιστον από την εποχή του Χέοπα επιτρέπει, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, τη συσχέτισή του με την ύψους 146-147 μέτρων Μεγάλη Πυραμίδα.