Κινεζικά ΜΜΕ: Ευσεβής πόθος του Τραμπ οτι κερδίζει τον εμπορικό πόλεμο με Κίνα

«Ευσεβή πόθο» του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει κινεζική κρατική εφημερίδα την κρίση του ότι η πτώση του κινεζικού χρηματιστηρίου δείχνει πως κερδίζει τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ένα «παράδειγμα» της «ικανότητάς του να ελαστικοποιεί την αλήθεια».

«Ευσεβή πόθο» του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει κινεζική κρατική εφημερίδα την κρίση του ότι η πτώση του κινεζικού χρηματιστηρίου δείχνει πως κερδίζει τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ένα «παράδειγμα» της «ικανότητάς του να ελαστικοποιεί την αλήθεια».

Το σχόλιο αυτό δημοσιεύεται στην επίσημη Ημερησία της Κίνας και καταγράφεται καθώς τα κινεζικά ΜΜΕ, που ελέγχονται αυστηρά από την κυβέρνηση στο Πεκίνο, υιοθετούν όλο και πιο επιθετική στάση έναντι του Τραμπ πλέον, αλλάζοντας προσέγγιση, καθώς μέχρι τώρα εστίαζαν τις επικρίσεις τους στις πολιτικές των ΗΠΑ, όχι στο πρόσωπο το αμερικανού προέδρου.

Τη Δευτέρα, η Λαϊκή Ημερησία εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον του Τραμπ, λέγοντας ότι ο ίδιος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ένα «δράμα» δικής του έμπνευσης γεμάτο «εκβιασμούς», «εκφοβισμούς» και «οδομαχίες».

Η κυβέρνηση της Κίνας ανήγγειλε την Παρασκευή ότι θα εξετάσει την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισεκ. δολαρίων, από το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) ως ορισμένα είδη αεροσκαφών που εισάγει η χώρα, μετά την απειλή της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλλει υψηλότερους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.

Το σχόλιο της Ημερησίας της Κίνας προφανώς αναφερόταν σε μια ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter το Σάββατο, όταν ο ρεπουμπλικάνος έγραψε πως «οι δασμοί λειτουργούν πολύ καλύτερα από ό,τι προέβλεπε οποιοσδήποτε» διότι το χρηματιστήριο της Κίνας έχει απολέσει «το 27%» της αξίας του μέσα «στους τελευταίους τέσσερις μήνες».

Η εφημερίδα αντέτεινε πως η κινεζική χρηματαγορά δεν είχε καλή πορεία πολύ πριν από την επιβολή των δασμών της αμερικανικής κυβέρνησης σε κινεζικά προϊόντα, τάση που απέδωσε κυρίως στην προσπάθεια του Πεκίνου να μειώσει την έκθεση κινεζικών εταιρειών σε χρέη.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3 δισεκ. δολάρια, στα 46,3 δισεκ. δολάρια τον Ιούνιο, για πρώτη φορά το τελευταίο τετράμηνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Παρασκευή, υπενθύμισε η Ημερησία της Κίνας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι οι δασμοί «φέρνουν σπουδαία αποτελέσματα».

Ο Τραμπ έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον της Κίνας με αφορμή το ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της με τις ΗΠΑ, που θεωρεί ότι αντανακλά άδικες εμπορικές πρακτικές από πλευράς της.

Παρά τους δασμούς, οικονομολόγοι εξέφεραν την εκτίμηση στο πλαίσιο έρευνας του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk