Μετά τα όσα συνέβησαν στα γραφεία της ΚΕΔ/ΕΟΚ την Τετάρτη (30/5), τις μηνύσεις και τις συλλήψεις, ο ΕΣΑΚΕ τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του.
Μία ημέρα πριν την έναρξη των αγώνων της τελικής φάσης των πλέι οφ, η διοργανώτρια Λίγκα υπενθύμισε ότι «το αγαπημένο μας παιχνίδι είναι πάνω από όλους!», ξεκαθαρίζοντας πως «η τελική φάση των πλέι οφ πρέπει να ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα που έχει προβλεφθεί, γιατί ακολουθούν οι υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019».
«Η αντιπαλότητα πρέπει να περιοριστεί στους αγωνιστικούς χώρους» ήταν το βασικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο ΕΣΑΚΕ, με το εναρκτήριο τζάμπολ των τελικών να έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή (3/6), ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ.

Η σχετική ανακοίνωση από το προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ αναφέρει: «Ο ΕΣΑΚΕ είναι αρμόδιος για την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος και της τελικής φάσης των πλέι οφ της Basket League σύμφωνα με τους κανονισμούς που διέπουν το πρωτάθλημα. Επιδιώκουμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και ευχόμαστε οι αγώνες της τελικής φάσης των πλέι οφ να διεξαχθούν σε αθλητικό κλίμα, χωρίς καμία παρέκκλιση σε όλα τα επίπεδα, σε ατμόσφαιρα πολιτισμού και να νικήσει ο καλύτερος.

Σεβόμενοι το φίλαθλο κοινό, τις οικονομικές συνεργασίες μας και προκειμένου να προσφέρουμε στην αθλητική κοινωνία, που μας παρακολουθεί και μας κρίνει, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θέαμα, η αντιπαλότητα πρέπει να περιοριστεί στους αγωνιστικούς χώρους. Είναι αναγκαίο, επίσης, η τελική φάση των πλέι οφ να ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα που έχει προβλεφθεί, γιατί ακολουθούν οι υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019.

Ζητήματα που εκκρεμούν ή για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες πρέπει να συζητηθούν με ειλικρίνεια και να αντιμετωπιστούν με βάση τη νομιμότητα από την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όλοι όσοι υπηρετούμε το μπάσκετ από οποιαδήποτε θέση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αγαπημένο μας παιχνίδι είναι πάνω από όλους!».