«Αγαπώντας τον Πάμπλο» (Loving Pablo)

Του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, 21 Ιουνίου
Μετά τη σειρά «Narco» και την ταινία «Χαμένος παράδεισος», ο κολομβιανός βασιλιάς των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ (1949-1993), χωρίς αμφιβολία ο δημοφιλέστερος λατινοαμερικανός γκάνγκστερ των τελευταίων 40 χρόνων, γίνεται για ακόμη μία φορά ήρωας του θεάματος και τον υποδύεται ο Χαβιέρ Μπαρδέμ. Ο ισπανός σκηνοθέτης Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα («Δευτέρες με λιακάδα») διασκεύασε μαζί με τη συγγραφέα και σεναριογράφο Βιρτζίνια Βαγέχο το βιβλίο της «Loving Pablo, Hating Escobar» που περιγράφει την ερωτική εμπλοκή της με τον διαβόητο κακοποιό. Τη Βαγέχο υποδύεται η Πενέλοπε Κρουθ, σύζυγος του Μπαρδέμ. (ODEON)

«Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη» (The man who killed Don Quixote)

Του Τέρι Γκίλιαμ, 23 Αυγούστου
Αυτή η ελεύθερη, εκσυγχρονισμένη παραλλαγή του «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες υπήρξε το απόλυτο όραμα ζωής του πρώην Μόντι Πάιθον, ο οποίος παραλίγο να πεθάνει μέχρι να την ολοκληρώσει (λίγο πριν από την πρεμιέρα της στις Κάννες έπαθε ελαφρύ έμφραγμα). Στη δεκαετία του 1990 τα γυρίσματα της ταινίας διεκόπησαν στην Ισπανία εξαιτίας τρομερής κακοκαιρίας που κατέστρεψε τα μηχανήματα. Αργότερα πέθανε ο Ζαν Ροσφόρ που θα πρωταγωνιστούσε ως Δον Κιχώτης και εγκατέλειψε ο Τζόνι Ντεπ που θα ήταν ο Σάντσο Πάντσα. Εν τέλει η ταινία γυρίστηκε παρά τα τρομερά εμπόδια του αρχικού παραγωγού της Πάουλο Μπράνκο, ο οποίος προσπάθησε μέσω δικαστηρίου να απαγορέψει την προβολή της. Την περιμένουμε πώς και πώς!

«Che Part One», «Che Part Two»

Toυ Στίβεν Σόντερμπεργκ (οι δύο ταινίες θα παιχθούν με μία ή δύο εβδομάδες διαφορά τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου)
Βρίσκουμε θαυμάσια ιδέα που για πρώτη φορά στην Ελλάδα η πολιτική ταινία-μαμούθ του Στίβεν Σόντερμπεργκ θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες. Παρά τη βράβευση του Μπενίσιο ντελ Τόρο (στον ρόλο του Τσε Γκεβάρα) στις Κάννες, η ταινία βρήκε θέση μόνο στα… ράφια της διανομής, προφανώς επειδή φοβήθηκαν τη διάρκειά της (η κάθε ταινία διαρκεί 130′). Ο Σόντερμπεργκ «πάτησε» καλά στην Ιστορία και στα γεγονότα, όμως τον ενδιέφερε κυρίως ο ψυχικός κόσμος του ιδεαλιστή μαχητή. Και κυριολεκτικά «ξεκοκαλίζει» τον Τσε Γκεβάρα, τον οποίο συναντάμε την εποχή της γνωριμίας του με τον Φιντέλ Κάστρο και μένουμε μαζί του ως τη δολοφονία του.

«O καρδιο-κατακτητής» (Le retour de hero)

Του Λοράν Τιράν, 28 Ιουνίου
Θα μπορούσε να είναι γαϊτανάκι του Ζαν Ανούιγ, όμως το σενάριο των Λοράν Τιράν – Γκρεγκουάρ Βινιερόν είναι πρωτότυπο, χωρίς να βασίζεται κάπου αλλού. Και επειδή έχουμε δει την ταινία, μπορούμε να πούμε ότι είναι απολαυστική χάρη κυρίως στην παρουσία του Ζαν Ντιζαρντέν στον ρόλο ενός μπαγαπόντη αξιωματικού του Ναπολέοντα που κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει το μέτωπο και προκαλεί ερωτική αναστάτωση σε δύο αδελφές (Μελανί Λοράν, Νοεμί Μερλάν). Ο,τι πρέπει για το καλοκαίρι και τολμάμε να προβλέψουμε ότι θα έχει επιτυχία.

«Hot Summer nights»

Toυ Ελάιζα Μπάινουμ, 2 Αυγούστου
Τον αποκάλεσαν «αποκάλυψη» και πράγματι ο Τιμοτέ Σαλαμέ ήταν εξαιρετικός στην ερωτική ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου», που υπήρξε μία από τις επιτυχίες του περασμένου χειμώνα και οδήγησε τον 23χρονο ηθοποιό στις υποψηφιότητες των Οσκαρ. Ο Σαλαμέ πρωταγωνιστεί στο δράμα ενηλικίωσης του πρωτοεμφανιζόμενου σεναριογράφου και σκηνοθέτη Ελάιζα Μπάινουμ και όπως είναι φυσικό μετά το οσκαρικό hype τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του.

«ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ» ΘΡΥΛΩΝ

Δεν είναι μόνον η ιστορία της «Mamma Mia!» που συνεχίζεται. Η μηχανή παραγωγής χρημάτων που λέγεται κινηματογραφικός δεινόσαυρος και άρχισε να λειτουργεί το 1993 με την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Τζουράσικ Παρκ», επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα (7/6) με το «Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε» του Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά. Τον Αύγουστο, ο Τομ Κρουζ ξαναγίνεται πράκτορας Ιθαν Χαντ στην πέμπτη ταινία Mission Impossible «Επικίνδυνη αποστολή: Η πτώση (2018)» του Κρίστοφερ Μακουάρι, ενώ στις 21/6 θα δούμε τη θηλυκή εκδοχή της «Συμμορίας των 11», με τίτλο «Η συμμορία των 8» και τις Κέιτ Μπλάνσετ, Σάντρα Μπούλοκ και Ελενα Μπόναμ Κάρτερ στο καστ. Τέλος, για τις 18/8 είναι προγραμματισμένο το γκανγκστερικό δράμα «Sicario 2», μια συνέχεια της ταινίας του Ντενί Βιλνέβ, στην οποία παίζουν και πάλι οι Μπενίσιο ντελ Τόρο και Τζος Μπρόλιν.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

Για 8η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας υπόσχεται σινεφίλ βραδιές σε αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες, παραλίες και μουσεία που «μεταμορφώνονται» σε θερινά σινεμά. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτός Αθηνών και για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί κινηματογραφική προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου: η «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, το Σάββατο 30 Ιουνίου (πλήρες πρόγραμμα προβολών και χώρων στο www.cinemagazine.gr).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ