Αυλαία πέφτει για τα βραβεία «ECHOs», που αποτελούν από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον τομέα της μουσικής στη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές της ετήσιας εκδήλωσης, μετά και από τις αντιδράσεις που πυροδότησε η απονομή ενός εκ των βραβείων αυτών σε δυο ράπερ που κατηγορούνται ότι έγραψαν στίχους αντισημιτικού περιεχομένου.

Τα βραβεία «ECHOs δεν θα υφίστανται πλέον (…). Δεν θέλουμε αυτό το μουσικό βραβείο να θεωρηθεί ως μια πλατφόρμα υπέρ του αντισημιτισμού, της περιφρόνησης των γυναικών, της ομοφοβίας ή της εμπορευματοποίησης της βίας» επισήμανε η Ομοσπονδία της μουσικής Βιομηχανίας, που οργάνωνε έως σήμερα την τελετή απονομής των ECHOs.

Αφορμή στάθηκε η απονομή του περίοπτου βραβείου, στην κατηγορία μουσικής χιπ-χοπ, στους ράπερ Kollegah και Farid Bang, το άλμπουμ των οποίων «Jung, brutal, gutaussehend 3» (Νέος, βίαιος και όμορφος 3) έχει πουλήσει στη Γερμανία περισσότερα από 200.000 αντίτυπα.

Ένα από τα τραγούδια τους, το «0815», όπου οι δύο τραγουδιστές συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, προκάλεσε αντιπαράθεση στη χώρα. Οι δύο μουσικοί απέρριψαν κάθε κατηγορία περί αντισημιτικού περιεχομένου.

Όμως η διαμάχη δεν κόπασε και πολλοί από τους βραβευθέντες παλαιότερων ετών ανακοίνωσαν ότι επιστρέφουν τα ECHOS τους, μεταξύ αυτών ο διάσημος ισραηλινό-αργεντίνος διευθυντής ορχήστρας Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, που διευθύνει μία από τις δύο όπερες του Βερολίνου.

Η απονομή των βραβείων ECHO είναι η γνωστότερη τελετή απονομής μουσικών βραβείων στη Γερμανία, με τις κατηγορίες που βραβεύονται να ποικίλλουν από την κλασική μουσική έως τη μουσική ποπ και την τζάζ.

Οι καλλιτέχνες τιμώνται βάσει της εμπορικής τους επιτυχίας και η νίκη των δύο ράπερ θεωρείτο αναμενόμενη.

«Το όνομα ECHO ζημιώθηκε σε τέτοιο βαθμό που κρίνεται απαραίτητη μια νέα συνολική επανεκκίνηση» παραδέχθηκε η Ομοσπονδία μουσικής Βιομηχανίας, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί κάποιον χρόνο προκειμένου να ανακοινώσει τη νέα μορφή και σύνθεση των μουσικών βραβείων που θα αντικαταστήσουν τα ECHO τον επόμενο χρόνο.