Επτά είναι τελικά οι χώρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026, όπως έκανε γνωστό η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Πρόκειται για το Κάλγκαρι του Καναδά, το Γκρατς της Αυστρίας, την πρωτεύουσα της Σουηδίας Στοκχόλμη, τη Σιόν της Ελβετίας, το Ερζερούμ της Τουρκίας, το Σαπόρο της Ιαπωνίας και την κοινή υοψηφιότητα τριών ιταλικών πόλεων, Κορτίνα Ντ΄ Αμπέτσο, Μιλάνο και Τορίνο, που σύμφωνα με τη ΔΟΕ ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

Από τις πόλεις αυτές, κάποιες έχουν σημαντική Ολυμπιακή εμπειρία διοργάνωσης, αφού το Κάλγκαρι φιλοξένησε τους Χειμερινούς Αγώνες του 1988 και το Σαπόρο του 1972, ενώ η Κορτίνα είναι επίσης πρώην οικοδέσποινα, έχοντας οργανώσει τους Ολυμπιακούς του 1956, όπως και το Τορίνο (2006). Οι πόλεις θα εισέλθουν τώρα σε στάδιο διαλόγου μέχρι τον Οκτώβριο, όταν η ΔΟΕ θα καλέσει έναν απροσδιόριστο αριθμό από αυτές για να συμμετάσχουν στη φάση υποβολής υποψηφιότητας διάρκειας ενός έτους.

Η ΔΟΕ επανεξέτασε τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τους Αγώνες μετά από μια απότομη πτώση του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας το κόστος για τις υποψήφιες πόλεις και περικόπτοντας το χρονικό διάστημα διεκδίκησης της διοργάνωσης στο ήμισυ.

Επίσης, απλοποίησε την επταετή προετοιμασία η οποία επιβαλλόταν για τους διοργανωτές των Αγώνων, μειώνοντας το κόστος, ενισχύοντας τη συμβολή της ΔΟΕ και επιτρέποντας στις πόλεις φιλοξενίας περισσότερη ευελιξία στον προγραμματισμό των Ολυμπιακών Αγώνων και της χρήσης των εγκαταστάσεων.

Η ΔΟΕ θα αναθέσει τους Χειμερινούς Αγώνες του 2026 στη σύνοδο του Μιλάνου, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε για την διοργάνωση και τη διαδικασία ανάθεσης: «Καλωσορίζω θερμά το ενδιαφέρον των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και των πόλεων για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΔΟΕ έχει γυρίσει σελίδα σε σχέση με τις υποψηφιότητες των Ολυμπιακών Αγώνων. Στόχος μας δεν είναι μόνο να έχουμε ρεκόρ υποψηφιοτήτων, αλλά τελικά να επιλέξουμε την καλύτερη πόλη για να διοργανώσει τους καλύτερους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για τους καλύτερους αθλητές του κόσμου».