Είναι μια αρχή η οποία τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολη. Η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, απούσα ως επί το πλείστον μέχρι πρότινος από τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης αρχίζει να δραστηριοποιείται σε τομείς που άπτονται των καλλιτεχνικών και πνευματικών επιδόσεων Ελλήνων και Ιταλών δημιουργών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που βαπτίζεται «Tempo Forte», ένας όρος δανεισμένος από τη μουσική «προκειμένου να εκφράσει την αποφασιστικότητα και τον ενθουσιασμό που χαρακτηρίζει την προσπάθειά μας» όπως είπε ο Πρέσβης Εφίζιο Λουίτζι Μάρρας στη σχετική Συνέντευξη Τύπου. Είναι ουσιαστικά η υλοποίηση μιας δέσμευσης που ανέλαβε η Πρεσβεία κατά την διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Ιταλίας στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου που έγινε ποτέ μεταξύ των δύο χωρών από την Ενοποίηση της Ιταλίας ως τις μέρες μας.

Το Tempo Forte είναι στην ουσία μια «μέθοδος εργασίας» που στοχεύει στην δημιουργία μιας πλατφόρμας επαφής μεταξύ πολιτιστικών φορέων, θεσμών, καλλιτεχνών αλλά και ακαδημαϊκών τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Ιταλία. Ανθρώπων που ενεργοποιούνται σε τομείς που αφορούν την κλασσική αρχαιότητα αλλά και τις σύγχρονες εκφάνσεις του πολιτισμού.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες, τις εκδηλώσεις και τις δράσεις περιλαμβάνεται ένα Αναδρομικό Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, με την προβολή 20 ταινιών και ντοκιμαντέρ, αλλά και μια έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Luce και την Ταινιοθήκη της Μπολόνια (αρχές Ιουνίου), ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου στην Επίδαυρο τον ερχόμενο καλοκαίρι μια παραγωγή του “INDA” του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος της Ιταλίας, σε συνεργασία με ένα σημαντικό έλληνα σκηνογράφο(17-18 Αυγούστου), αλλά και τα εγκαίνια της Οικίας-Μουσείου του ποιητή Oύγκο Φόσκολο στην Ζάκυνθο.

Διαβάστε το εαρινό πρόγραμμα αναλυτικά