κινηματογραφος
Τρένο και σινεμά

Την Τρίτη 20 Μαρτίου ολοκληρώνονται στο Τρένο στο Ρουφ οι ομιλίες με θέμα την ιστορία του τρένου σε σχέση με τον κινηματογράφο. Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης.

1.001 νύχτες στο Λιμάνι

Ιστορίες μαγικές από τις «Χίλιες και μία νύχτες» και παράξενα παιχνίδια της μοίρας στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης «Μιγκέλ Γκόμεζ: Η επιμονή της μνήμης» από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι). Tο πρόγραμμα: Κυριακή 18/3: 18.30 «Χαμένος παράδεισος», 21.00 «Αραβικές νύχτες» (μέρος Ι) –Δευτέρα 19/3: 18.30 «Αραβικές νύχτες» (μέρος Ι), 21.00 «Αραβικές νύχτες» (μέρος ΙΙ) –Τρίτη 20/3: 18.30 «Αραβικές νύχτες» (μέρος ΙΙ), 21.00 «Χαμένος παράδεισος».

μουσικη
Κορκολής στο «Half Note»

Ο Στέφανος Κορκολής εμφανίζεται από τις 23 έως και τις 26 Μαρτίου στο «Half Note» παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με δικά του έργα, από τις πρώτες μουσικές του συνθέσεις και τα ορχηστρικά του, τραγούδια που ο ίδιος μας έκανε να αγαπήσουμε ως ερμηνευτής, αλλά και διασκευές «κλασικών» ελληνικών και ξένων τραγουδιών που ο ίδιος έχει αγαπήσει σαν να είναι δικά του. Μαζί του η ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη.

Ρεύματα και Ποδήλατα

Τα Υπόγεια Ρεύματα και τα Κίτρινα Ποδήλατα συναντιούνται ξανά και αυτή τη φορά στον Πειραιά για δύο βραδιές γεμάτες ηλεκτρισμό, την Παρασκευή 23 και την Παρασκευή 30 Μαρτίου. Σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια της δισκογραφίας τους καθώς και άλλα κομμάτια, στο «Kremlino».

θεατρο
Η «Μαρία Μπράουν» τελειώνει

Τελευταία εβδομάδα παραστάσεων για τον «Γάμο της Μαρίας Μπράουν» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, την παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας, σε δική του μετάφραση και διασκευή. Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Μάξιμος Μουμούρης, Γιάννης Νταλιάνης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη κ.ά. Παραστάσεις: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη – Παρασκευή 20.30, Σάββατο 21.00 και Κυριακή 19.00. Κατάλληλη από 15 ετών.

Η «Εντα Γκάμπλερ» στο «Μπάγκειον»

Ενα από τα κορυφαία έργα του Ιψεν, την «Εντα Γκάμπλερ», σκηνοθετεί η Αντζελα Μπρούσκου στον χώρο του ξενοδοχείου που έχτισε ο Τσίλλερ, το «Μπάγκειον». Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας. Παίζουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Ανδρέας Κωνσταντίνου κ.ά. Παραστάσεις: Πέμπτη – Σάββατο 21.00 και Κυριακή 19.00. Ως τις 25/3.

εκθεση
Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Συνεχίζεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης η περιοδική έκθεση «Τερατολογίες. Από την Ιστορία του Ανθρώπου» με έργα του πρωτοπόρου ζωγράφου του 20ού αιώνα Διαμαντή Διαμαντόπουλου από τη συλλογή σύγχρονης τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τον Φεβρουάριο του 2019. Πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ. 101.

οπερα
«Λουτσία» στη Λυρική

H αριστουργηματική όπερα του Ντοντιτσέτι «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συμπαραγωγή με τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου – Ζωή Τσόκανου, σκηνοθεσία: Κέιτι Μίτσελ (αναβίωση: Ρόμπιν Τέμπατ). Στον ρόλο του τίτλου οι υψίφωνοι Χριστίνα Πουλίτση και Βασιλική Καραγιάννη. Στις 18, 21, 23, 24 και 28/3. Στις 20.00.

συναυλια
Η ΚΟΑ στο Μέγαρο

Εργα Ντεμπισί, Ραβέλ και Ιμπέρ παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Πέντρο Χάλφτερ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σολίστ η Μαγκαλί Μοσνιέ. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τον θάνατο του Ντεμπισί και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Στις 23/3, στις 20.30.

βιβλιο
Η Χέρτα Μίλερ στην Αθήνα

Η βραβευμένη με Νομπέλ Λογοτεχνίας ρουμάνα συγγραφέας Χέρτα Μίλερ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παραστεί στην πανελλήνια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Χέρτα Μίλερ – Το αλφάβητο του φόβου» την Τετάρτη 21/3, στις 20.30, στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών (Ομήρου 14-16). Μία ημέρα μετά, στον ίδιο χώρο, στις 19.30 η Μίλερ θα διαβάσει αποσπάσματα από αμετάφραστα μέχρι τώρα έργα της. Η συγγραφέας είναι καλεσμένη του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθηνών, των εκδόσεων Καστανιώτη και του Δήμου Αθηναίων. Είσοδος ελεύθερη, σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με μετάφραση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ