• Αναζήτηση
 • Β. Κορέα: Ο πλήρης αποκλεισμός σε καύσιμα σημαίνει κήρυξη πολέμου

  Ως δραματική περιγράφει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Βόρεια Κορέα λόγω του εμπάργκο στα καύσμα που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ρώσος πρέσβης στην Πιονγιάνγκ, Αλεξάντρ Ματσεγκόρα, σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ως δραματική περιγράφει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Βόρεια Κορέα λόγω του εμπάργκο στα καύσιμα που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ρώσος πρέσβης στην Πιονγιάνγκ, Αλεξάντρ Ματσεγκόρα, σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

  Σύμφωνα με τις δηλώσεις του η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ακόμη και ανθρωπιστική κρίση, όπως και ότι αν υπάρξει αποκλεισμός της σε καύσιμα, η Πιονγιάνγκ θα τον εκλάβει ως κήρυξη πολέμου.

  Αναφερόμενος στις ελλείψεις σε καύσιμα που παρατηρούνται στην χώρα, ο ρώσος πρεσβευτής λέει ότι είναι έντονα αισθητές.

  «Σύμφωνα με τις ποσοστώσεις, που καθορίσθηκαν με βάση το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Β. Κορέα μπορεί να προμηθεύεται περίπου 540 χιλιάδες τόνους αργού πετρελαίου μέσω του πετρελαιαγωγού από την Κίνα και λίγο περισσότερούς από 60.000 τόνους πετρελαιοειδή από την Ρωσία και άλλες χώρες» δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής, επισημαίνοντας ότι «60.000 τόνοι πετρελαιοειδών για μια χώρα με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων είναι σταγόνα».

  Τον περασμένο Αύγουστο, μετά τις πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το υπ’ αριθμόν 2371 ψήφισμα που διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων θα μειώσει κατά ένα τρίτο τα συναλλαγματικά έσοδα της Πιονγκγιάνγκ που αυτή τη στιγμή φθάνουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ απαγορεύει τις εισαγωγές από την Βόρεια Κορέα, σιδήρου, σιδηρομεταλλευμάτων, άνθρακα και θαλάσσιων ειδών, το πάγωμα των λογαριασμών της Τράπεζας Εξωτερικού Εμπορίου της χώρας και περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαίου.

  Κόσμος