• Αναζήτηση
 • Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για το καθεστώς των αμβλώσεων

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πρότεινε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα τέλη Μαΐου για τη φιλελευθεροποίηση του νομικού καθεστώτος των αμβλώσεων στη συντηρητική καθολική χώρα – από τα πιο αυστηρά στον κόσμο –, δίνοντας για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αλλαγή του νομικού πλαισίου.

  Οι Ιρλανδοί θα ερωτηθούν εάν θέλουν ή όχι να ακυρωθεί η όγδοη τροπολογία του Συντάγματος (1983) με την οποία κατοχυρωνόταν το ισότιμο δικαίωμα στη ζωή της μητέρας και του αγέννητου παιδιού και αντ’ αυτού να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να θεσπίζει νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

  Τερματισμός κύησης έως και τις 12 εβδομάδες

  Παρότι δεν θα τεθεί στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει να καταρτίζει νομοθεσία βάσει των εισηγήσεων διακομματικής επιτροπής της ιρλανδικής Βουλής τον περασμένο μήνα. Αυτές περιλαμβάνουν και την πρόταση να επιτρέπεται, χωρίς περιορισμούς, ο τερματισμός της κύησης έως και τις 12 εβδομάδες.

  «Η κυβέρνηση συμφώνησε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», το οποίο θα διοργανωθεί «στα τέλη του Μαΐου», ανέφερε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Βαράντκαρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

  Ο επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία αφού το θέμα συζητηθεί στο κοινοβούλιο και ψηφιστεί νόμος, κρίνοντας ότι «αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι εφαρμόσιμο».

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk