• Αναζήτηση
 • Γερμανία: Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση

  Το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στα κεντρικά γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο θα βρεθούν στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής οι τρεις αρχηγοί Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

  Αρχικά οι συζητήσεις θα γίνουν μεταξύ των τριών αρχηγών, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει συμμετοχή 15 εκπροσώπων, ενώ το απόγευμα η σκυτάλη θα περάσει στον διευρυμένο κύκλο των διαπραγματευτών.

  Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε περίπου δύο εβδομάδες, προκειμένου να ακολουθήσουν οι καταληκτικές διαβουλεύσεις. Στόχος της καγκελαρίου είναι να υπάρχει συμφωνία το αργότερο ως τις 12 Φεβρουαρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος προκειμένου το SPD να θέσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στην κρίση των 443.000 μελών του και η νέα κυβέρνηση, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, να έχει αναλάβει τα καθήκοντά της πριν το Πάσχα των Καθολικών (1η Απριλίου).

  Η καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, μετά το πράσινο φως που έδωσε το SPD στο έκτακτο συνέδριο της περασμένης Κυριακής οφείλεται σε εσωτερικές διαβουλεύσεις του κόμματος, με αντικείμενο την δομή και τα πρόσωπα της διαπραγματευτικής ομάδας.

  Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία που έχει εξαγγείλει ο επικεφαλής της Νεολαίας του SPD Κέβιν Κιούνερτ, κατά της συμμετοχής του κόμματος σε κυβέρνηση συνασπισμού.

  Κόσμος