Κίνημα Αλλαγής: Τρία θέματα στο τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου

Οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η τρίτη αξιολόγηση και οι οργανωτικές εκκρεμότητες του Συνεδρίου είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η τρίτη αξιολόγηση και οι οργανωτικές εκκρεμότητες του Συνεδρίου είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής το απόγευμα του Σαββάτου στις 18:00.

Το φλέγον θέμα είναι αυτό των Σκοπίων. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επιχειρηθεί, όπως λέγεται, μια ομογενοποίηση των θέσεων που έχουν εκφραστεί από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και οι οποίες αν και είναι σχεδόν ταυτόσημες στον πυρήνα του ζητήματος παρουσιάζουν αποκλίσεις σε επιμέρους σημεία, όπως αυτό των της χρησιμότητας των συλλαλητηρίων και της συμμετοχής σε αυτά στελεχών του κεντροαριστερού χώρου.

Το στίγμα που αναμένεται να μεταδώσει η συνεδρίαση είναι αυτό που περιγράφεται στις παρεμβάσεις της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και σαφείς εγγυήσεις για την αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας όσων θα συμφωνηθούν. Θα επισημανθεί και πάλι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας χειρίζονται το όλο ζήτημα με ασυγχώρητη επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό και διγλωσσία, που απειλούν με αδιέξοδο τη διαδικασία και με εθνική ήττα τη χώρα, ενώ αυστηρή κριτική αναμένεται να ασκηθεί και στη στάση της ΝΔ. Όπως έχει ήδη τονιστεί, η ΝΔ δεν έχει ούτε καθαρή θέση αλλά ούτε και υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση, αφού σύρεται στις αντιδράσεις της από τα πλέον ακραία εθνικιστικά στοιχεία.

Στο θέμα των συλλαλητηρίων, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχουν αρνητική στάση και δεν τα θεωρούν χρήσιμα. Το ΠαΣοΚ αν και δεν τα υιοθετεί, αμέσως μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωση του τόνισε ότι σέβεται τις γνήσιες ευαισθησίες του ελληνικού λαού και την αγωνία του για μια έντιμη λύση, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν συμμερίζεται και δεν ακούει έξαλλες φωνές που έρχονται από ένα σκοτεινό παρελθόν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να χαράσσεται στα πεζοδρόμια», αν και είναι σεβαστή η αγωνία των πολιτών για την ονομασία. «Με το περιεχόμενό τους, τα συλλαλητήρια, δε νομίζω ότι βοηθάνε, γιατί βλέπουμε τις φωνές που επικράτησαν» είναι η θέση που εξέφρασε ο Γιώργος Καμίνης.

Στο θέμα της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να υπάρξει μετωπική με την κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι το ενημερωτικό σημείωμα του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, για το νόμο για τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε στη Βουλή και τον οποίο χαρακτηρίζει «ταξικό νομοσχέδιο που χτυπάει τους πιο αδύναμους: τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, τους καταναλωτές, τους αδύναμους πολίτες που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ενώ ταυτόχρονα, οργανώνει «μπίζνες ΣΥΡΙΖΑ» σε πολλά επίπεδα.

Όσον αφορά τα οργανωτικά του συνεδρίου η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν και αφορούν τον αριθμό των συνέδρων αλλά και την αναλογία εκλεγμένων-διορισμένων συνέδρων θα ξεπεραστούν ώστε από τη Δευτέρα το βάρος να πέσει στην παρουσίαση των προτάσεων που επεξεργάζονται οι επιτροπές που έχουν συσταθεί και οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk