• Αναζήτηση
 • Μακρόν: Μεταρρυθμίσεις αν θέλει η Ε.Ε. να είναι οικονομικά ανταγωνιστική

  Σε μία «παγκόσμια συμφωνία» κατά των αρνητικών επιπτώσεων της

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Σε μία «παγκόσμια συμφωνία» κατά των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, κάλεσε μιλώντας από το βήμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

  Συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις μέσα στο 2018, εάν θέλει να καταφέρει να ανταγωνιστεί οικονομικά άλλες μεγάλες οικονομίες όπως είναι αυτές της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

  Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι «πιο φιλόδοξες» χώρες στην ΕΕ θα πρέπει να «βγουν μπροστά» όσον αφορά την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είτε το θέλουν οι ευρωπαίοι εταίροι τους, είτε όχι, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «οι λιγότερο φιλόδοξοι δεν πρέπει να μπλοκάρουν τους πιο φιλόδοξους».

  Επιπροσθέτως μίλησε για ένα «πολύ πιο ισχυρό και δικαιότερο» σύστημα συνεργασίας.

  Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας που έχει πλήξει την Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Γαλλία, κάλεσε άπαντες σε «πολύπλευρες δράσεις», αλλά και ευρύτερη διακρατική συνεργασία, με αποτέλεσμα καλύτερη και πιο αποτελεσματική καταπολέμηση αυτών των φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Στο θέμα του αμερικανού προέδρου, Ντόναλτ Τράμπ, ο γάλλος πρόεδρος κατέκρινε τη σκληρή εξωτερική πολιτική απέναντι στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, αλλά και τη μονομερή στάση του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο αγώνας εναντίον εγκληματικών οργανώσεων δεν πρέπει να λειτουργεί ως αιτιολόγηση για τον κατακερματισμό των αντιδράσεων μας».

  Καταλήγοντας, ανέφερε ότι οι κοινές δράσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης θα δράσουν ως μέσο πίεσης απέναντι σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, χωρίς ωστόσο «να οδηγήσουν στον κατακερματισμό των ευρύτερων γεωγραφικών τους περιοχών».

  Οι ενέργειες αυτές αντιθέτως μπορούν να βοηθήσουν σε επίτευξη ειρήνης σε περιοχές του κόσμου, στις οποίες υπάρχουν ταραχές, όπως η Μέση Ανατολή, αφού όπως είπε «δεν αρκεί να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μία ειρήνη με διάρκεια».

  Κόσμος