Βουλγαρία: 15 χρόνια κάθειρξη στον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών

Ο πρώην διευθυντής της βουλγαρικής υπηρεσίας Πληροφοριών Κίρτσο Κίροφ καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 15 ετών για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε η βουλγαρική δικαιοσύνη.

Ο πρώην διευθυντής της βουλγαρικής υπηρεσίας Πληροφοριών Κίρτσο Κίροφ καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 15 ετών για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε η βουλγαρική δικαιοσύνη.

Λίγοι πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βουλγαρίας έχουν καταδικάσθηκαν από τη δικαιοσύνη της χώρας τους. Μέλος της ΕΕ από το 2007, η Βουλγαρία επικρίνεται τακτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματός της απέναντι στα κρούσματα διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο.

Είναι η δεύτερη καταδίκη αυτού του 67χρονου πρώην αξιωματούχου στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς για την οποία του έχει ήδη επιβληθεί το 2015 ποινή κάθειρξης 10 ετών. Όμως το 2016 το εφετείο διέταξε να επαναληφθεί η δίκη του.

Ο Κίρτσο Κίροφ ήταν διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών από το 2003 έως το 2012. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 2007 ως το 2011 υπέγραψε περίου 1.000 δικαιολογητικά δαπανών για έρευνες που δεν έγιναν ποτέ.

Ο ενδιαφερόμενος υποστήριξε πως έκανε τις δαπάνες αυτές για να στρατολογήσει πληροφοριοδότες, όμως αυτοί οι τελευταίοι κατέθεσαν στο δικαστήριο και αμφισβήτησαν ότι είχαν εργασθεί για τον Κίροφ και ότι είχαν πληρωθεί.

Εξάλλου η μισή περιουσία του στρατηγού Κίροφ θα κατασχεθεί, αποφάσισε το δικαστήριο στο τέλος της δίκης η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Ο στρατηγός Κίροφ δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, υποστηρίζει πως διώκεται για πολιτικούς λόγους. Διώξεις έχουν ασκηθεί επίσης σε βάρος του για μια τρίτη υπόθεση, επειδή το 2014 είχε αποκαλύψει κρατικά απόρρητα σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk