• Αναζήτηση
 • Πουτζδεμόντ: Δεν υπάρχει λόγος να μην κυβερνήσω από το Βέλγιο

  Τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να διοικεί την Καταλονία από το Βέλγιο έδωσε ο αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόντ, πηγαίνοντας για ακόμα μια φορά κόντρα στις προειδοποιήσεις της ισπανικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της περιφέρειας εξ' αποστάσεως.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να διοικεί την Καταλονία από το Βέλγιο έδωσε ο αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόντ, πηγαίνοντας για ακόμα μια φορά κόντρα στις προειδοποιήσεις της ισπανικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της περιφέρειας εξ’ αποστάσεως.

  Με αυτό τον τρόπο ο Πουτζδεμόντ είπε πως θα αποφύγει τον εγκλεισμό του σε φυλακή, καθώς διώκεται από τη δικαιοσύνη και θα μπορέσει να ενεργεί ελεύθερος ως πρόεδρος.

  «Στη φυλακή δεν θα μπορούσα να απευθυνθώ στον κόσμο ούτε να γράφω ούτε να δέχομαι επισκέπτες… Ο μόνος τρόπος είναι να μπορώ να συνεχίσω να το κάνω με ελευθερία, με ασφάλεια. Δεν μπορώ να ενεργώ ως πρόεδρος (της περιφέρειας) αν είμαι φυλακισμένος», εξήγησε ο Πουτζδεμόντ σε συνέντευξή του στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Catalunya Radio από το Βέλγιο, όπου αυτοεξορίστηκε μαζί με πρώην υπουργούς του.

  «Είναι προφανές πως δεν έχουμε τις καταστάσεις κανονικότητας που θα θέλαμε, αλλά δυστυχώς θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνω από το ισπανικό κράτος, όπου θα είμαστε στη φυλακή… παρά να το κάνω από εδώ», εξήγησε.

  «Σήμερα, τα μεγάλα επιχειρηματικά, πανεπιστημιακά ή ερευνητικά σχέδια διευθύνονται κυρίως, επίσης, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών εξ’ αποστάσεως», πρόσθεσε.

  Ο Κάρλες Πουτζδεμόντ, που αναχώρησε για τις Βρυξέλλες λίγο πριν του απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση και στάση, αναμένει ότι θα εκλεγεί εξ αποστάσεως πρόεδρος, κάτι που οι νομικές υπηρεσίες του καταλανικού κοινοβουλίου εκτιμούν πως είναι παράνομο.

  Ο Πουτζδεμόντ είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του περιφερειακού προέδρου μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το κόμμα του «Μαζί για την Καταλονία» με ένα άλλο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC).

  Τα τρία κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία κατά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αποτέλεσμα που του δίνει θεωρητικά όλες τις πιθανότητες να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για την ανάδειξη του προέδρου της περιφέρειας στα τέλη του μήνα.

  Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι θα εμποδίσει τον διορισμό του Πουτζδεμόντ, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί από τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’, και ότι θα συνεχίσει να ασκεί την επιτροπεία που επέβαλε στην Καταλονία στα τέλη Οκτωβρίου, αν ο Πουτζδεμόντ εκλεγεί πρόεδρος από το Βέλγιο.

  «Αν το κοινοβούλιο με εκλέξει πρόεδρο, ο αρχηγός του κράτους δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει αυτή τη θητεία», είπε ο Πουτζδεμόντ.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk