• Αναζήτηση
 • Γαλάνη: Δεν είμαστε μόνο τράπεζες – Οι Ελληνες είμαστε άνθρωποι

  Η Δήμητρα Γαλάνη μαζί με τους Chronos Project και τους TAKIM φέρνουν την παραδοσιακή και όχι μόνο μουσική της Ελλάδας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων με φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20 Ιανουαρίου.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η Δήμητρα Γαλάνη μαζί με τους Chronos Project και τους TAKIM φέρνουν την παραδοσιακή και όχι μόνο μουσική της Ελλάδας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων με φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20 Ιανουαρίου.

  Αυτή η μουσική σύμπραξη έρχεται να αναδείξει την οικουμενικότητα και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της μουσικής του Ελληνισμού, η οποία ταξίδεψε από την Πόλη και τη Σμύρνη μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, σμιλεύτηκε, επηρέασε και επηρεάστηκε και παραμένει έως σήμερα ολοζώντανη. Ένα ελληνικό μουσικό πανόραμα με τραγούδια των Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Πάνου, Πλάτωνος, Σκαλκώτα, Μάντζαρου μπλεγμένα με συνθέσεις Ρωμιών της Πόλης, σκοπούς από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Μικρά Ασία και πολλά άλλα ακόμα.

  «Όταν άρχισαν να μας κοπονάνε απ΄ έξω “είστε τεμπέληδες, είστε κλέφτες” κλπ, ένιωσα την ανάγκη να πω: μην βαράτε έτσι παιδιά, δεν είμαστε μόνο τράπεζες. Οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι που -ακόμα και αυτοί που δεν σκαμπάζουν από κλασική μουσική- όταν παίξει μπροστά τους μια ορχήστρα συμφωνική ή μουσική τζαζ, μπορεί να κλάψουν από συγκίνηση, όταν η μουσική μεταφέρει την αλήθεια της» σημείωσε η Δήμητρα Γαλάνη, στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συνάντηση της 30ης Ιανουαρίου.

  Η Δήμητρα Γαλάνη υπερασπίστηκε ακόμα μια φορά, σήμερα, δημόσια, με πάθος και απόλυτη ειλικρίνεια, το κίνητρό της να θελήσει να ξαναθυμήσει στο εξωτερικό «το στίγμα του πολιτισμού της πατρίδας μου, τα χρόνια της παρεξήγησης με την Ελλάδα».

  Από το δικό της μετερίζι, στο οποίο βρίσκεται εδώ και πενήντα χρόνια, από τη μουσική και τους μεγάλους δασκάλους της συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς. Το επιχειρεί τα τελευταία χρόνια σε ένα σχέδιο διαρκείας, σαν τραγουδίστρια στο συγκρότημα Chronos Project, με μουσικούς, που με τις ενορχηστρώσεις τους αναδεικνύουν μοναδικά τις επιρροές της ελληνικής μουσικής, από την Ανατολή και τη Δύση.

  «Η συναυλία έχει να κάνει με την εμμονή μου να “παντρέψω” την Ανατολή με τη Δύση» είπε σήμερα η Δήμητρα Γαλάνη, πλαισιωμένη από τους συνεργάτες της. Η ίδια και οι μουσικοί, μόλις είχαν επιστρέψει από μια επιτυχημένη συναυλία τους στο Τελ Αβίβ, που έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής.

  Τι απαντά η γνωστή ερμηνεύτρια σε όσους της λένε ότι η ένωση της Ανατολής με Δύσης που εκπροσωπείται στην Ελλάδα, δεν είναι άλλο από κλισέ; «Ίσως αυτοί δεν το έχουν κάνει καλά. Αν γίνει σωστά, αν έχει την ψυχή που πρέπει, τότε δεν θα είναι κλισέ. Αυτή η συνάντηση Ανατολής- Δύσης, όποτε έγινε με αρμονία και ισορροπία, μόνο φως δημιουργικό παρήγαγε, φως που έμεινε στην ιστορία της μουσικής, αλλά και στην ελληνική ζωγραφική».

  Το Chronos Project, που έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε χώρους και θέατρα της Ελλάδας, με vocalist τη Δήμητρα Γαλάνη και γύρω της ένα κουαρτέτο εξαιρετικών ελλήνων μουσικών, έχει ως κεντρικό άξονα τα τραγούδια που έχουν γράψει μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες. Οι ενορχηστρώσεις της ομάδας αυτών των μουσικών αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τις επιρροές της ελληνικής μουσικής από την Ανατολή και τη Δύση.

  Οι ΤΑΚΙΜ θεωρούνται το σημαντικότερο σχήμα σήμερα που ταξιδεύει την παραδοσιακή και όχι μόνο μουσική μας στις νεότερες γενιές, με φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο. Το ρεπερτόριο τους περιέχει στοιχεία από την κοινή παράδοση της Ελλάδας της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Ο ήχος τους θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια προσπάθεια αναβίωσης του ήχου των παλιών πόλεων όπως η Σμύρνη, τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα και η Κωνσταντινούπολη, όπου έλληνες, τούρκοι, αρμένιοι και εβραίοι μουσικοί συνυπήρχαν μουσικά. Έξι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής συμπράττουν στο δυναμικό συγκρότημα των ΤΑΚΙΜ και μας προσκαλούν στο γοητευτικό μουσικό ταξίδι του Ελληνισμού μέσα στο χρόνο, μέσα από τον πλούτο της παράδοσής μα.

  CHRONOS PROJECT
  Δήμητρα Γαλάνη
  Χρήστος Ραφαηλίδης (βιμπράφωνο)
  Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο)
  Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι)
  Σπύρος Μάνεσης (πιάνο)

  ΤΑΚΙΜ
  Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο)
  Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι)
  Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, φωνητικά)
  Γιώργος Μαρινάκης (βιολί)
  Κώστας Μερετάκης (κρουστά, φωνητικά)
  Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο)

  Info
  «Η Δ. Γαλάνη και το Chronos Project συναντούν τους ΤΑΚΙΜ»
  Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 | 20:30 │Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

  Τιμές εισιτηρίων
  10 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι)15 €, 24 €, 30 €, 38 €,  46 € (διακεκριμένη ζώνη), 55 €

  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk