• Αναζήτηση
 • Στους 71 οι νεκροί της πυρκαγιάς στο Grenfell Tower

  Στους 71 ο τελικός απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Grenfell Tower στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στους 71 ο τελικός απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Grenfell Tower στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας.

  Πέντε μήνες σχεδόν μετά από την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Grenfell Tower του Λονδίνου, κι έπειτα από συστηματικές έρευνες των αστυνομικών αρχών, ανακοινώθηκε ο τελικός και αναθεωρημένος απολογισμός των θυμάτων.

  Συγκεκριμένα ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 71ενώ προηγούμενος απολογισμός της αστυνομίας έκανε λόγο για 80 νεκρούς από την πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το 24ώροφο κτίριο κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο. Οι αρχές εκτιμούν τώρα ότι όλες οι σοροί των θυμάτων έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια και έχουν αναγνωριστεί.

  Ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω επειδή κάποιοι άνθρωποι είχαν χαρακτηριστεί πολλές φορές ως αγνοούμενοι, άλλοι ένοικοι του κτιρίου που θεωρήθηκαν νεκροί δεν είχαν διανυκτερεύσει εκεί την μοιραία βραδιά, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που είχαν ψευδώς δηλωθεί ως νεκροί από απατεώνες οι οποίοι επιδίωκαν να εισπράξουν αποζημίωση.

  Ο τελικός απολογισμός περιλαμβάνει 70 ενήλικες και παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά, καθώς κι ένα νεογέννητο που γεννήθηκε πρόωρα όταν η ετοιμόγεννη μητέρα του κατάφερε να διαφύγει από τον 21ο όροφο, αλλά υπέστη σοβαρή δηλητηρίαση από την εισπνοή καπνού.

  «Ομάδες εμπειρογνωμόνων που εργάστηκαν μέσα στο Grenfell Tower και η ιατροδικαστική υπηρεσία ξεπέρασαν κάθε επιστημονικά δυνατό όριο για να αναγνωριστούν οι σοροί. Γνωρίζω ότι το κάθε μέλος της ομάδας αυτής έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστεί αυτό εφικτό. Το έκαναν αυτό για τον καθένα που έχασε τη ζωή του, την οικογένεια και τους αγαπημένους του και για όλους εκείνους για τους οποίους το Grenfell Tower ήταν σπίτι», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Στούαρτ Κάντι.

  Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ποινική έρευνα για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες εις βάρος προσώπων ή οργανισμών, ενώ μια ξεχωριστή έρευνα στοχεύει να ρίξει φως σε πιθανές παρατυπίες ή σφάλματα στην κατασκευή ή συντήρηση του κτιρίου.
  Αστυνομικοί με την βοήθεια ανθρωπολόγων, αρχαιολόγων και ειδικών στην αναγνώριση πτωμάτων μέσω της οδοντοστοιχίας, ερεύνησαν ένα προς ένα όλα τα διαμερίσματα του κάθε ορόφου καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους.

  Ταυτόχρονα διεξήχθη μια ογκωδέστατη έρευνα για να διαπιστωθεί ποιός βρισκόταν στο κτίριο την μοιραία βραδιά και ποιός θεωρείτο αγνοούμενος ή νεκρός. Ένας άνθρωπος αναφέρθηκε ως αγνοούμενος 46 διαφορετικές φορές, ενώ κάποιοι αναφέρονταν με διαφορετικά ονόματα και ως εκ τούτου χρειάστηκε να ερευνηθεί ακόμη και η παραμικρή διαφορά στην ορθογραφία των ονομάτων.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk