• Αναζήτηση
 • Το πολιτικό μέλλον της ΕΕ στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων

  Το μέλλον της πολιτικής συνοχής μετά το 2020, με βάση την πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το μέλλον της πολιτικής συνοχής μετά το 2020, με βάση την πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

  Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Εσθονίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιάκ Αμπ, μετά το πέρας της συνεδρίασης, σημείωσε ότι παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί, υπάρχουν ακόμα σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς την κατεύθυνση, στην οποία θα πρέπει να κινηθεί το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2021.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα της συζήτησης θα ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή για την προετοιμασία νέας νομοθετικής δέσμης σχετικά με την πολιτική συνοχής μετά το 2020, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί το προσεχές έτος.

  Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο πρόσθετων προϋποθέσεων στην απορρόφηση κονδυλίων και τη σύνδεσή τους με τον σεβασμό του κράτους δικαίου και την αλληλεγύη, η αρμόδια για την πολιτική συνοχής επίτροπος, Κορίνα Κρέτσουν απάντησε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ότι είναι νωρίς ακόμα για μία τελική απάντηση, ενώ εξέφρασε την προσωπική άποψή της, η οποία είναι κατά της εισαγωγής επιπλέον προϋποθέσεων.

  «Με αυτόν τον τρόπο θα τιμωρούνται οι πολίτες για τα λάθη των κυβερνήσεων» ανέφερε η Κ. Κρέτσου, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένας άλλος μηχανισμός, που να συνδέει τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και την αλληλεγγύη με τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο της ΕΕ.

  Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το κενό στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο μετά το 2021 που θα δημιουργηθεί λόγω Brexit, ο Εσθονός υπουργός είπε πως υπάρχουν δύο επιλογές, είτε να συμβάλουν περισσότερο τα 27 κράτη-μέλη, είτε να μειωθούν τα κονδύλια.

  «Δεν πρέπει να ξεκινάμε από την υπόθεση ότι τα κράτη-μέλη θα αρνηθούν να καλύψουν τουλάχιστον ένα μέρος από το κενό που θα δημιουργηθεί. Θα παλέψουμε για το ίδιο επίπεδο πολιτικής συνοχής» δήλωσε σχετικά η κ. Κρέτσου, επισημαίνοντας ότι ακόμα και οι πιο σκεπτικοί αντιλαμβάνονται ότι οι περικοπές έχουν «πολιτικές συνέπειες».

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk