Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μεγάλη νικήτρια του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, που σημαδεύτηκε από την μεγάλη προσέλευση των πολιτών που ξεπέρασε τις 210.000.

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ πέρασε θριαμβευτικά στον δεύτερο γύρο με ποσοστό που αναμένεται να ξεπεράσει το 42%. Δεύτερος αναδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό που αναμένεται να ξεπεράσει το 25%.Η επιτροπή Αλιβιζάτου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα τελικά αποτελέσματα.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 608 από τα 878 εκλογικά τμήματα που αντιστοιχούν σε περίπου 175.000 ψηφοφόρους, η Φώφη Γεννηματά είχε ποσοστό 42,50% (73.939 ψήφοι), ο Νίκος Ανδρουλάκης Νίκος Ανδρουλάκης 25,14% (43.735 ψήφοι), ο Γιώργος Καμίνης 13,52% (23.520 ψήφοι), ο Σταύρος Θεοδωράκης 9,81% (17.062 ψήφοι), ο Γιάννης Μανιάτης 4,26% (7.417 ψήφοι), ο Γιάννης Ραγκούσης 2,39% (4.162 ψήφοι), ο Κωνσταντίνος Γάτσιος 1,65% (2.877 ψήφοι), ο Απόστολος Πόντας 0,53% (924 ψήφοι) και ο Δημήτρης Τζιώτης 0,20% (343 ψήφοι).

Από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων είχε γίνει φανερό ότι Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης θα αποτελούσαν το δίδυμο του δεύτερου γύρου και το μόνο που υπήρχε ως ζητούμενο ήταν το ποσοστό της κυρίας Γεννηματά και αν θα κατόρθωνε να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, ενδεχόμενο που υποχωρούσε κατά τη διάρκεια της ροής των αποτελεσμάτων. Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης και οι άλλοι υποψήφιοι έσπευσαν να συγχαρούν την κυρία Γεννηματά για την καθαρή της νίκη.

Στη Χαρ. Τρικούπη και δικαιολογημένα επικράτησε ενθουσιασμός. Η κυρία Γεννηματά, ωστόσο, κάλεσε τα στελέχη της να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να ολοκληρώσουν τη νίκη τους. Εκείνη την ώρα, στα εκλογικά επιτελεία αλλά και στο κέντρο Τύπου, υπήρξε συζήτηση για το αν το τελικό αποτέλεσμα και ειδικά στην περίπτωση που η κυρία Γεννηματά συγκέντρωνε ποσοστό άνω του 45%, καθιστούσε περιττό το δεύτερο γύρο. Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη είχαν άλλη εικόνα και άποψη. Αργά τα ξημερώματα, ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, έδωσε ραντεβού με την κυρία Γεννηματά την ερχόμενη Κυριακή.

Σε αντίθεση με τους Φώφη Γεννηματά και Νίκο Ανδρουλάκη, οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης παρά την υψηλή συμμετοχή που, όπως είχε εκτιμηθεί, ευνοούσε την υποψηφιότητα τους κινήθηκαν σε ποσοστά χαμηλότερα του αναμενόμενου, όπως και ο Γιάννης Ραγκούσης σε αντίθεση με την αξιοπρεπή και εκλογικά παρουσία του Γιάννη Μανιάτη.

Φώφη Γεννηματά: Συγκλονιστικό γεγονός για την παράταξη και τη χώρα

«Οι πολίτες με την συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν.

Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Τολμήσαμε. Σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και την χώρα.

Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας.

Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα.

Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά ΝΕΟ στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα.

Ευχαριστώ όλους τους συνυποψήφιους μου για τον καλό αγώνα που δώσαμε και την συμβολή τους στην επιτυχία της προσπάθειας.

Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα.

Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της.

Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στην διαδικασία.

Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση».

Νίκος Ανδρουλάκης: Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης, σας θέλω όλους δίπλα μου

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα.

Με την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας.

Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους.

Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους.

Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να δηλώσουν πως η Παράταξη είναι Εδώ.

Ευχαριστώ και συγχαίρω τους συνυποψήφιους μου για τον ωραίο αγώνα και τους καλώ να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια και την επόμενη Κυριακή.

Είμαστε εδώ μαζί, σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε.

Τώρα χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας.

Εμείς τώρα αρχίζουμε.

Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα.

Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας.

Σας θέλω όλους δίπλα μου».

Γιώργος Καμίνης: Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα

«Σήμερα με τη μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη μέρα για την παράταξη και τη χώρα.

Θέλω να ευχαριστήσω τους περισσότερους από 200 χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές. Τους εθελοντές όλων των υποψηφίων, την επιτροπή Αλιβιζάτου πρώτα απ’ όλα που οδήγησε άξια μια πρωτόγνωρη διαδικασία.

Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί.

Ευχαριστώ τους προοδευτικούς πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, θα είναι παρόντες. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε δύσκολες συνθήκες, έδωσαν την ψυχή τους, για να δημιουργηθεί από το μηδέν μια νέα δυναμική. Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα.

Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε».

Σταύρος Θεοδωράκης: Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε

«Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης.

Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψηφίους μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία.

Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας.

Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».

Γιάννης Μανιάτης: Σήμερα νίκησε η παράταξη και οι δημοκράτες πολίτες

«Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα όλες τις φίλες και τους φίλους της παράταξης, που προσήλθαν και ψήφισαν σήμερα στις κάλπες. Ιδιαίτερα, είμαι ευγνώμων προς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους.

Σήμερα η Παράταξη νίκησε. Οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας.

Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Θέλω επίσης να συγχαρώ θερμά τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και το Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους υπόλοιπους υποψηφίους που συμμετείχαν σε αυτό τον αγώνα, στον Γιώργο Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Απόστολο Πόντα, τον Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον Δημήτρη Τζιώτη για την εξαιρετική παρουσία τους που ανέδειξε το υψηλότατο επίπεδο πολιτικής που πάντα χαρακτήριζε τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα και της ιδιαίτερα σοβαρής και συστηματικής δουλειάς του Νίκου Αλιβιζάτου και της Επιτροπής, το κύρος της οποίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Όλοι μαζί, με οδηγό τους 210.000 πολίτες, είμαστε οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Μετά την εκλογή ηγεσίας, όλοι θα είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης».

Γιάννης Ραγκούσης: Θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις

«Αξίζουν συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της.

Επίσης, στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση.

Ευχαριστώ κάθε πολίτη ξεχωριστά που συμμετείχε στην ίδρυση της νέας προοδευτικής παράταξης.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στη διεξαγωγή αυτής της όμορφης διαδικασίας.

Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις».