Στο Πεντάγωνο πάλι η ευθύνη για τη νίκη επί των Αφγανών ταλιμπάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξουσιοδότησε τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να καθορίσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Reuters.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να καθορίσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Reuters.

Η εξέλιξη αυτή, δρομολογεί την αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στην χώρα, όπως έχει ζητήσει ο αρμόδιος στρατιωτικός διοικητής.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το αριθμητικό επίπεδο των Αμερικανών στρατιωτών, που σήμερα φτάνει στους 8.400 στρατιώτες.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, που δρομολογήθηκε μετά την προειδοποίηση του Μάτις προς το Κογκρέσο ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, παρά την αμερικανική υποστήριξη δεν μπορούν να νικήσουν τους Ταλιμπάν, ενώ έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 15 χρόνια πολεμικών συγκρούσεων.

«Δεν νικάμε τώρα στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να το ανατρέψουμε αυτό το συντομότερο δυνατό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάτις στην διάρκεια ακρόασης του από την αρμόδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις επιτροπή της Γερουσίας.

Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στην Ουάσιγκτον βρίσκεται η μεταβίβαση της ευθύνης της λήψης αποφάσεων στους στρατιωτικούς, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι η παραχώρηση εξουσιών στην ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων από τον Λευκό Οίκο δεν θα απαλλάξει τον Τραμπ από την πολιτική ευθύνη για τις εξελίξεις στασιμότητας στα πεδία των μαχών, όπου εμπλέκονται στρατιωτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, οι ίδιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις αυτές μειώνουν τις δυνατότητες ανάληψης προληπτικής δράσης από τους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων, ο αριθμός των επιπλέον στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν θα κυμαίνεται μεταξύ των 3.000 και των 5.000.

Το Πεντάγωνο επιδιώκει το μεγαλύτερο ποσοστό των στρατιωτικών αυτών να είναι εκπαιδευτές, υποστηρίζοντας την προσπάθεια αύξησης της μαχητικής ικανότητας του αφγανικού στρατού.

Ένας άλλος τομέας αποστολής επιπλέον προσωπικού για το Πεντάγωνο, είναι η αποστολή πληρωμάτων αεροσκαφών για την υποστήριξη αεροπορικών επιχειρήσεων προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιθετική δράση των Ταλιμπάν, η οποία έχει κλιμακωθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί εκφράζουν αμφιβολίες για την σκοπιμότητα αύξησης της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ, καθώς η οποιαδήποτε αποδεκτή αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών δεν θα είναι ικανή να αντιστρέψει την σημερινή απελπιστική κατάσταση και πολύ περισσότερο να επιτύχει την εδραίωση της σταθερότητας στην χώρα.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2.300 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν, με τον αριθμό των τραυματιών να ξεπερνά τους 17.000, από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων το 2001.

Το 2011 είχαν αναπτυχθεί περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες, φτάνοντας υψηλότερο αριθμητικό επίπεδο, για να μειωθούν δραστικά κατά τα χρόνια που ακολούθησαν.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk