Στέρτζον: Το φθινόπωρο 2018, καλή εποχή για νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία

Το φθινόπωρο του 2018 ενδέχεται να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, όπως ανακοίνωσε η σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, σύμφωνα με το BBC.

Το φθινόπωρο του 2018 ενδέχεται να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, όπως ανακοίνωσε η σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, σύμφωνα με το BBC.

Η Στέρτζον δήλωσε συγκεκριμένα ότι το φθινόπωρο του 2018 θα ήταν μια «λογική» επιλογή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη Σκωτία δεδομένου ότι θα υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Μέσα από αυτό το πρίσμα τού πότε θα γίνει σαφές το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου και αποχώρηση από την ΕΕ, θεωρώ ότι θα ήταν μια λογική περίοδος για να έχει αυτή την ευκαιρία η Σκωτία, αν αυτός είναι ο δρόμος που θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε», δήλωσε στο BBC.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για συγκεκριμένη ημερομηνία, πρόσθεσε η ίδια.

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας περιπλέκει περαιτέρω τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της Τερίζα Μέι με τα κράτη-μέλη της ΕΕ όσον αφορά τις συνθήκες του διαζυγίου.

Από συνταγματικής πλευράς, ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα έπρεπε να εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το Brexit της 23ης Ιουνίου έθεσαν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, αλλά η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία κατά.

Η Στέρτζον έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης του Λονδίνου για Brexit θα μπορούσαν να υποχρεώσουν τους Σκωτσέζους να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα με το σκεπτικό ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει από το 2014 όταν είχαν ψηφίσει με 55% έναντι 45% να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk