Η Χαβάη κατέθεσε αγωγή κατά του νέου διατάγματος Τραμπ για τη μετανάστευση

Η Πολιτεία της Χαβάης ζήτησε χθες, Τετάρτη, επείγουσα παρέμβαση δικαστηρίου κατά του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο τίθενται περιορισμοί στην είσοδο στις ΗΠΑ σε πρόσφυγες και ταξιδιώτες από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Η Πολιτεία της Χαβάης ζήτησε χθες, Τετάρτη, επείγουσα παρέμβαση δικαστηρίου κατά του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο τίθενται περιορισμοί στην είσοδο στις ΗΠΑ σε πρόσφυγες και ταξιδιώτες από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Με το επιχείρημα ότι το νέο διάταγμα παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, η πολιτεία ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Χαβάη να εκδώσει προσωρινή εντολή αναστολής του διατάγματος, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα.

Ο επαρχιακός δικαστής Ντέρικ Γουάτσον αποφάνθηκε πως η Πολιτεία μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά του νέου διατάγματος του Τραμπ.

Είναι η πρώτη αγωγή που κατατίθεται κατά του αναθεωρημένου διατάγματος.

Ο Γουάτσον είπε πως η Πολιτεία μπορεί να αναθεωρήσει την αρχική αγωγή της, με την οποία είχε προσβάλει το αρχικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ τον Ιανουάριο.

Η ακρόαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 15 Μαρτίου, μία ημέρα προτού η νέα απαγόρευση τεθεί σε ισχύ.

Ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τη Δευτέρα την τροποποιημένη εκδοχή του διατάγματος, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφύγων και πολιτών από έξι χώρες.

Το Ιράκ βγαίνει από τον κατάλογο των χωρών αυτών, παραμένουν όμως το Ιράν, η Λιβύη, η Συρία, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη, η κατάσταση στην οποία δεν δίνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, τη δυνατότητα να επιβεβαιωθεί ποιες χώρες έχουν επισκεφθεί προηγουμένως οι ταξιδιώτες.

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι ταξιδιώτες που έχουν βίζα σε ισχύ θα επιτρέπεται να εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Οι Σύροι δεν υπόκεινται πλέον σε αναστολή των αιτήσεων για την απόκτηση καθεστώτος πρόσφυγα επ’ αόριστον. Εμπίπτουν στην ίδια απαγόρευση των 120 ημερών, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, ενώ η διάκριση που αποδιδόταν σε θρησκευτικές μειονότητες δεν περιλαμβάνεται στο νέο διάταγμα.

Η Χαβάη υποστηρίζει πως τα δημόσια πανεπιστήμιά της μπορεί να υποστούν πλήγμα από το διάταγμα, επειδή θα έχουν δυσκολίες να προσελκύσουν φοιτητές και να προσλάβουν διδακτικό προσωπικό. Υποστηρίζει επίσης πως η οικονομία της νησιωτικής Πολιτείας θα υποστεί μείωση τουρισμού. Τα δικαστικά έγγραφα περιλαμβάνουν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες τα ταξίδια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες «σημείωσαν αιφνίδια πτώση» μετά τις ενέργειες του Τραμπ.

Μαζί με την Πολιτεία, αγωγή ασκεί και ο Ισμαήλ Έλσιχ, αμερικανός πολίτης από την Αίγυπτο ο οποίος είναι ιμάμης στη Μουσουλμανική Ένωση της Χαβάης και η πεθερά του ζει στη Συρία, σύμφωνα με τα έγγραφα της αγωγής.

«Αυτό το δεύτερο εκτελεστικό διάταγμα αντιμετωπίζει τα ίδια νομικά προβλήματα όπως και το πρώτο» ανέφερε η Πολιτεία στα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη. Το διάταγμα του προέδρου «υποβάλλει ένα τμήμα του πληθυσμού της Χαβάης, περιλαμβανομένου του δρα Έλσιχ, της οικογένειάς του και μελών του τεμένους του, σε διακρίσεις και υποτιμητική μεταχείριση» αναφέρεται.

Στην αγωγή αναφέρεται πως ο Έλσιχ φοβάται πως η πεθερά του δεν θα μπορεί να εισέλθει στη χώρα βάσει του νέου διατάγματος. «Η οικογένεια καταστρέφεται», υπογραμμίζεται στην αγωγή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk