Το δίλημμα του Μάριο Ντράγκι

Ενώ η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας

Ενώ η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας, την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση της Ευρωτράπεζας οι αγορές περιμένουν να δουν κατά πόσο η άνοδος του πληθωρισμού στο 2% τον Φεβρουάριο – το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2013 στην ευρωζώνη – μπορεί να αναγκάσει τον Μάριο Ντράγκι να ακολουθήσει μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική. Αν η ανοδική κίνηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες συνεχιστεί και οδηγήσει σε προς τα επάνω αναθεώρησή του στις προβλέψεις της ΕΚΤ που επικαιροποιούνται κάθε τρεις μήνες, θα είναι πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγνοήσει τις πληθωριστικές και τις πολιτικές πιέσεις για αλλαγές στη νομισματική της πολιτική.
Ο Reinhard Cluse και η ομάδα των οικονομολόγων της UBS εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου ο Μάριο Ντράγκι θα δεχθεί πιέσεις να ακολουθήσει μια περισσότερο επιθετική πολιτική. Αν και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται στην παρούσα φάση πιθανώς, όπως εκτιμούν, η ΕΚΤ να γίνει επιθετικότερη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί ωστόσο όπως αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο με αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ (από 80 δισ.) τον Απρίλιο και έως το τέλος του 2017, ενώ το QE θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε διάστημα 6 έως 9 μηνών (και όχι 12 μήνες που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) εντός του 2018, απόφαση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.
Τα παραπάνω αυξάνουν τους κινδύνους η πρώτη αύξηση επιτοκίων να γίνει ταχύτερα του 2019, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι η ΕΚΤ αναμένεται να αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για τον μέσο πληθωρισμό από το 1,3% στο 1,6% για το 2017 με ανοδικούς τους κινδύνους και για την περίοδο 2018-2019.
O Guillaume Menuet και η ομάδα των οικονομολόγων για την Ευρώπη της Citigroup δεν αναμένουν στην παρούσα φάση αλλαγές στη νομισματική πολιτική αλλά προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα μεταβάλλει τη στρατηγική ρίσκου που ακολουθεί.
Καθώς οι πιέσεις από τα «γεράκια» θα αυξηθούν και οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα βελτιώνονται, ένας συμβιβασμός κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αναγκαίος. Επειδή αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον ως το τέλος του 2017 θα είναι κάτι δύσκολο, εκτιμάται πως θα μπορούσε να υπάρξει ένα περιθώριο για αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων και συνολικά στη διατύπωση για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Πόσο θα πέσουν οι αποδόσεις

Σύμφωνα με την ΤτΕ μια ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα οδηγούσε άμεσα σε πτώση των αποδόσεών τους κατά 200 μονάδες βάσης, ενώ οι εκτιμώμενες αγορές 4,2-5 δισ. ευρώ ισοδυναμούν με ποσό μεγαλύτερο από την ετήσια αξία του τρέχοντος όγκου ημερησίων συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk