Επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ-Λιμενικού για εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης προσφύγων

Σε εξέλιξη είναι την Παρασκευή επιχείρηση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Κρήτης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και το National Crime Agency της Αγγλίας, για την εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται στην παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Επί 5 μήνες μια κοινή ομάδα αστυνομικών και λιμενικών στο Ηράκλειο Κρήτης δούλευε πάνω σε μια υπόθεση. Την εξάρθρωση ενός κυκλώματος διακίνησης προσφύγων από τα βόρεια παράλια της Αφρικής (κυρίως από Λιβύη) προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης στο οποίο εμπλέκεται και αστυνομικός.

Και το «στοίχημα» που είχαν βάλει τα τουλάχιστον 100 άτομα που εργάζονταν νυχθημερόν ήταν να καταφέρουν να την «βγάλουν» πριν γίνει η αποστρατεία του απερχόμενου πλέον Λιμενάρχη Ηρακλείου κ. Δημήτρη Σαϊτάκη ο οποίος συνεργάστηκε με τον πρώην Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου και νυν Γενικό Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης Κωνσταντίνο Λαγουδάκη. Και τα κατάφεραν!

Γιατί η ανακοίνωση της εξάρθρωσης του κυκλώματος έγινε την ίδια ημέρα που στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων της διοίκησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, από τον Πλοίαρχο Λ.Σ. Δημήτρη Σαϊτάκη, στον Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Ευθύμιο Δουβή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται περίπου από το καλοκαίρι όταν ξεκίνησε η συνεργασία μεταξύ Λιμεναρχείου και Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου Κρήτης. Τότε η κοινή ομάδα που συστάθηκε άρχισε να εξετάζει εξονυχιστικά όλες τις δικογραφίες που είχαν συνταχθεί είτε από λιμενικούς είτε από αστυνομικούς με υποθέσεις διακίνησης προσφύγων και ανακάλυψαν κοινά εμπλεκόμενα πρόσωπα. Από τότε ξεκινά η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης στην οποία εμπλέκονται τουλάχιστον 18 – 20 άτομα έλληνες και αλλοδαποί ενώ σχετικά με την εμπλοκή του αστυνομικού, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, κατηγορείται ότι έδινε πληροφορίες για κινήσεις συναδέλφων του.

Οι δράστες φέρονται να μετέφεραν πρόσφυγες το τελευταίο εξάμηνο τουλάχιστον από την Αφρική προς την Κρήτη. Στη συνέχεια τους έκρυβαν σε σπηλιές στη παραλιακή περιοχή Τσούτσουρας και ακολούθως είτε έμεναν στη χώρα μας είτε τους διακινούσαν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για κάθε μεταφορά έπαιρναν από κάθε πρόσφυγα 2000 ευρώ. Οι περισσότεροι πρόσφυγες ήταν άντρες, λιγότερες γυναίκες και παιδιά τα οποία επίσης ως «αντίτιμο εισιτηρίου» έδιναν τα ίδια χρήματα.

Στη Κρήτη χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. «σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και το National Crime Agency Αγγλίας για την εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μη νομίμων μεταναστών από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 12 άτομα και έχουν εντοπιστεί 110 μη νόμιμοι μετανάστες στο Ηράκλειο.» Η παρουσίαση της υπόθεσης θα γίνει το Σάββατο στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk