Επιταγή πρόσληψης αντί για επίδομα ανεργίας για 10.000 ανέργους

Ως επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να χρησιμοποιούν το επίδομα ανεργίας όσοι το λαμβάνουν, βάσει του νέου προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που στόχο έχει την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι…

Ως επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να χρησιμοποιούν το επίδομα ανεργίας όσοι το λαμβάνουν, βάσει του νέου προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που στόχο έχει την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου στον ΣΚΑΪ, για να ενταχθεί μία επιχείρηση σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να μην έχει απολύσει εργαζομένους το προηγούμενο τρίμηνο, να μην κάνει απόλυση τους επόμενους 12 μήνες και να διατηρήσει τον εργαζόμενο καλύπτοντας όλο το κόστος του για επιπλέον τρεις μήνες.

H ίδια δήλωσε ότι πιλοτικά θα δοθεί σε 10.000 ανέργους η επιλογή είτε να παίρνουν το επίδομα ανεργίας, είτε να το χρησιμοποιήσουν σαν «επιταγή» πρόσληψης.

Το κίνητρο θα δοθεί μόνο σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους που δεν έχουν απολύσει προσωπικό ή το έχουν αντικαταστήσει το τελευταίο τρίμηνο όπως και σε αυτοαπασχολούμενους για να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο.

Το πρόγραμμα θα εξασφαλίζει για 12 μήνες κατ΄ανώτατο όριο (όσο είναι και η ανώτατη διάρκεια της επιδότησης της ανεργίας) φθηνή απασχόληση στην επιχείρηση, η οποία θα δεσμεύεται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για ένα τρίμηνο μετά τη λήξη της επιδότησης. Το ποσό της επιχορήγησης της επιχείρησης, θα είναι 14 ευρώ ημερησίως για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών μηνιαίως.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Ωφελούνται, πιλοτικά, μόνο 10.000 από τους 55.000 έως 121.000 άνεργους (τόσο είχαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο δικαίωμα επιδότησης για τους επόμενους μήνες) σε σύνολο 1.195.083 ανέργων της ΕΛΣΤΑΤ και 983.000 πρώην μισθωτών εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ.

Δυνητικοί μελλοντικοί δικαιούχοι, εφόσον επεκταθεί το πρόγραμμα, είναι 196.995 επιχειρήσεις (το 88,25% όλης της χώρας) που απασχολούν 1 έως 10 άτομα καθώς και 824.887 αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό.

Για παράδειγμα, για επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ άνεργο με επίδομα ανεργίας 360 ευρώ που θα προσληφθεί σε θέση πλήρους απασχόλησης με μισθό 586 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλλει κάθε μήνα 226 ευρώ συν τις αναλογούσες στο ποσό αυτό εισφορές.

Επίσης, η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε πως θα εφαρμοστεί ακόμη μια δράση για 10.000 ανέργους άνω των 50 ετών όπου θα επιδοτείται το 50% του μισθολογικού κόστους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας διαπίστωσε μικρή ανάκαμψη στην αγορά εργασίας, τονίζοντας ότι στόχος είναι αυτή η ανάκαμψη να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με δράσεις του υπουργείου.

Υπογράμμισε ότι αλλάζει η τάση στην αγορά εργασίας με βάση τα τελευταία στοιχεία, ενώ τόνισε πως το υπουργείο με δράσεις στοχεύει να φρενάρει την προσπάθεια που διαφαίνεται για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, απορρύθμιση που γίνεται μέσω της μεγέθυνσης της μερικής απασχόλησης από 9,5% που είναι σήμερα σε 18,5% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk