Γεωργίου: Διώκονται αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στοιχεία

«Αισθάνομαι ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο, όπου όλα κρέμονται ανάποδα» λέει στους Financial Times ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης αναφορικά με το «φουσκωμένο» έλλειμμα, που έφερε τα μνημόνια. Σημειώνει ότι εάν το δικαστήριο κρίνει σε βάρος του, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις της για το χρέος.

«Αισθάνομαι ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο, όπου όλα κρέμονται ανάποδα» λέει στους Financial Times ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης αναφορικά με το «φουσκωμένο» έλλειμμα, που έφερε τα μνημόνια.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του η εφημερίδα ο κ. Γεωργίου δηλώνει: «Διώκονται αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν επικυρωθεί επανειλημμένως από διεθνείς οργανισμούς, ενώ αυτοί που τα αμφισβητούν και ήταν υπεύθυνοι για τα λάθος στοιχεία του παρελθόντος μένουν στο απυρόβλητο».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση να επανεξεταστεί η υπόθεση θα πρέπει να ανησυχήσει τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

«Εάν οι εθνικοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία από τον φόβο ότι θα σύρονται για χρόνια στα δικαστήρια, τότε υπονομεύεται σοβαρά η αξιοπιστία της ΕΕ και του οικονομικού της συστήματος» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Διακυβεύεται η συζήτηση για το χρέος»

Ο κ. Γεωργίου προειδοποιεί ότι εάν το δικαστήριο κρίνει σε βάρος του, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις της για το χρέος.

«Εάν ο κυβερνητικός υπολογισμός για το χρέος κριθεί λανθασμένος, μπορεί να υπάρξει συζήτηση για τη βιωσιμότητά του και την ελάφρυνσή του από τους ευρωπαίους εταίρους. Δεν είναι λογικό… το πιο συνετό θα ήταν να διευθετηθεί το θέμα» λέει.

Πάντως, ο ίδιος λέει πως δεν μετανιώνει. «Θα ξανάκανα το ίδιο ακριβώς χωρίς δισταγμό» καταλήγει.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η υπόθεση Γεωργίου έχει ξεσηκώσει οικονομολόγους και στατιστικολόγους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο κ. Γεωργίου έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας ή να δεχθεί την κυριότητα για ένα πικρό επταετές πρόγραμμα δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk