Παράταση της προθεσμίας για την καταβολή της δόσης Ιουλίου των ρυθμίσεων ΙΚΑ – ΚΕΑΟ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Αυγούστου κατά τα πρότυπα του ΟΑΕΕ, ζητάει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, και κοινοποίηση της στον Διοικητή ΙΚΑ – ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) κ. Δ. Καλαματιανό.

Η προθεσμία για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών λήγει αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υπόχρεοι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης ζητά την παράταση για εμπρόθεσμη καταβολή έως τη Δευτέρα, όπως έγινε και με τον ΟΑΕΕ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ο ΟΑΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι η τελευταία μέρα εμπρόθεσμης καταβολής πληρωμής εισφορών 3ου διμήνου 2016 είναι η Δευτέρα 1η Αυγούστου.

Την ίδια ημέρα, θα καταβληθούν, μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή), η μηνιαία δόση ρυθμίσεων Ν. 4152/2013, Ν. 4321/2015 και η μηνιαία δόση των ανωτέρω ρυθμίσεων που δεν εξοφλήθηκε την 30.6.2016, με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

«Αυτή όμως η σημαντική ανάσα για τους οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει μέσω ΟΑΕΕ, δεν ισχύει για όσους έχουν κάνει ρύθμιση μέσω ΚΕΑΟ ή ΙΚΑ, όπου η καταληκτική ημερομηνία πληρωμή της δόσης Ιουλίου για τους υπόχρεους παραμένει η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου 2016» σημειώνει η ΕΣΕΕ και προσθέτει:

«Για λόγους τουλάχιστον ισονομίας ανάμεσα σε όσους έχουν ρυθμίσει μέσω ΟΑΕΕ και στους οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει μέσω ΚΕΑΟ αλλά και μέσω ΙΚΑ, θεωρούμε απαραίτητη την άμεση έκδοση εγκύκλιου κεντρικά πλέον από το υπουργείο σας, που να ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δόσης όσων έχουν ενταχθεί στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, την Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016 και για όσους έχουν ρυθμίσει μέσω ΚΕΑΟ ή ΙΚΑ. Η έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, ενώ είναι ανέξοδη για το Δημόσιο, εντούτοις κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο δεδομένου ότι, θα βοηθήσει σημαντικά στην επιβίωση πολλών ρυθμίσεων, με ευνοϊκά αποτελέσματα τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τα έσοδα του κράτους».

Με την ως άνω επιστολή εκδηλώνεται η ανησυχία της Συνομοσπονδίας για την ανάγκη να κρατηθούν υπό έλεγχο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ – ΚΕΑΟ, οι οποίες συνολικά έχουν εκτιναχθεί σε ανησυχητικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, επισημαίνει η ΕΣΕΕ, από την έναρξη της λειτουργίας του Κ.Ε.Α.Ο. και μέχρι τον Ιούνιο του 2016 έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. συνολικά 125.888 οφειλέτες από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (περίπου το 25% των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Τα χρέη που διαβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ από τους παραπάνω οφειλέτες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προσεγγίζουν τα 8,89 δισ. ευρώ (ποσά κατά την ένταξη).

Οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ (έως 30/6/2016) από υπόχρεους προς ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ανέρχεται στα 1,24 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 54,8% προέρχεται από ρυθμισμένες οφειλές η διατήρηση των οποίων «εν ζωή» είναι προεξάρχουσας σημασίας τόσο για το ίδρυμα όσο και για τους ασφαλισμένους, επιχειρηματίες και μη.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ο αριθμός οφειλετών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, έχει αυξηθεί κατά περίπου 17.850 ή 16,5%. Αντίστοιχα τα χρέη έχουν αυξηθεί κατά περίπου 0,5 δισ. ευρώ (480 εκ. ευρώ) ή 5,7%.

Κορκίδης: Η εκτίναξη των οφειλών δικαιολογεί το αίτημα

«Σύμφωνα με στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΑΟ, η εκτίναξη των οφειλών που παρατηρείται δικαιολογεί το αίτημα για την παράταση της μίας ημέρας, που ζητάει η ΕΣΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδης.

«Όπως ήδη έχει αντιληφθεί η διοίκηση του ΟΑΕΕ και έχει λάβει έγκαιρα τα μέτρα της, η παράταση μπορεί να φαίνεται μικρή, εντούτοις όμως είναι καίρια για τους οφειλέτες, οι οποίοι προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους συνολικά σε έναν ιδιαίτερα βεβαρυμμένο μήνα.»

» Έχουμε την βεβαιότητα ότι την σημασία της ικανοποίησης του αιτήματός μας θα αντιληφθεί άμεσα και η διοίκηση του ΙΚΑ – ΚΕΑΟ και θα παράσχει στους οφειλέτες αυτήν την μικρή αλλά τόσο σημαντική ‘ανάσα’» τόνισε ο κ. Κορδίδης.