Την αποσύνδεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων από τις τρέχουσες ζητά με επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), επισημαίνοντας ότι αυτή είναι αναγκαία «για να μην οδηγηθούμε σε νέο κύκλο λουκέτων επιχειρήσεων».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το ΒΕΘ έχει γίνει κατ΄ επανάληψη αποδέκτης παραπόνων από μέλη του, τα οποία λόγω της παρατεινόμενης αρνητικής συγκυρίας κινδυνεύουν να χάσουν ή έχουν ήδη απολέσει τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Συνέπεια της απώλειας της ρύθμισης είναι η υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου της οφειλής και η άμεση επιδίωξη της είσπραξης της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, «η τραγική πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, η πλήρης έλλειψη ρευστότητας και η παράλληλη αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, οδηγεί μαθηματικά στο προαναφερόμενο αποτέλεσμα. […] Η δέσμευση εταιρικών και προσωπικών λογαριασμών των επιχειρήσεων και η άμεση απαίτηση του συνόλου των οφειλών τους, εκτιμούμε ότι το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δημιουργεί νέα λουκέτα, να αυξάνει την ανεργία, να μειώνει τα όποια φορολογικά έσοδα του κράτους και να καταστρέφει τις ζωές των πολιτών».