Την απερίφραστη καταδίκη τους για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας, που βύθισε και πάλι στον φόβο ολόκληρο τον πλανήτη εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ύστερα από εντολή του Πρ.Παυλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε, τα ξημερώματα της Παρασκευής, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του έλληνα Προέδρου προς τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, τις οικογένειες των θυμάτων και τον γαλλικό λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του κ. Παυλόπουλου για την τρομοκρατική επίθεση, ανήμερα της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Κατηγορηματικά και απερίφραστα η Βουλή των Ελλήνων καταδικάζει τη βάρβαρη και πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος, Νίκος Βούτσης.

«Καταδικάζουμε με τρόπο κατηγορηματικό και απερίφραστο την αιματηρή επίθεση στη νότια Γαλλία και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη βάρβαρη πράξη που προξένησε τον θάνατο και τον βαρύ τραυματισμό πολλών δεκάδων ανθρώπων» αναφέρει.

Και προσθέτει: «Η Βουλή των Ελλήνων εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της φίλης χώρας».

«Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, την ημέρα του εορτασμού της Γαλλικής Επανάστασης, συνιστά ευθεία επίθεση στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής Ευρώπης, του Διαφωτισμού και της νεωτερικότητας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον γαλλικό λαό και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τονίζεται επίσης ότι:

«Τούτες τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες για τη Γαλλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι αναγκαίο να επικρατήσει το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνές επίπεδο. Είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και να απομονώσουν τις δυνάμεις που ποντάρουν στο μίσος και επιδιώκουν την εθνική περιχαράκωση».

Την οδύνη και τη θλίψη του για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζοντας την ομιλία του σε ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για το Brexit.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κάλεσε τους παρευρισκομένους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή, τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να περάσει από τα λόγια στην πράξη. «Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη συνεργασία στα ζητήματα ασφάλειας, συνεργασία μεταξύ των χωρών. Η πρόκληση της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανέφερε σε ανακοίνωσή της:

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Γαλλικού λαού. Η σκέψη μας είναι στη Νίκαια, στους συγγενείς των θυμάτων, στους δεκάδες τραυματίες που δίνουν τη μάχη για τη ζωή. Οι τρομοκράτες επέλεξαν τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλλης στη Νίκαια, για να δολοφονήσουν εν ψυχρώ δεκάδες αθώους ανθρώπους. Είναι ένα στοχευμένο xτύπημα εναντίον της ίδιας της ανοικτής κοινωνίας, της ανεκτικότητας, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Δηλαδή των αξιών που καθορίζουν την ουσία του δυτικού πολιτισμού.Δεν θα τους αφήσουμε. Θα αντισταθούμε και θα νικήσουμε τον φανατισμό και τη βία με περισσότερη Δημοκρατία».

«Η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια με δεκάδες θύματα και τραυματίες προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό. Οι τρομοκράτες-εγκληματίες είχαν προφανή στόχο να πλήξουν για άλλη μία φορά τον πυρήνα της δημοκρατίας μας. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην τους το επιτρέψουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας:

«Πρέπει να δώσουμε μάχη για να διασφαλισθούν τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου στην ασφάλεια και στην ελευθερία. Η αμείλικτη μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί μείζον ζήτημα. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η Ευρώπη του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού δεν πρέπει να παρασυρθεί από την δικαιολογημένη οργή και τον φόβο. Δεν πρέπει να αφήσουμε να πετύχουν τον στόχο τους οι τρομοκράτες της επίθεσης. Δεν πρέπει να αφήσουμε να επικρατήσουν οι εθνικιστικές φωνές. Η δημοκρατική Ευρώπη πρέπει συντονισμένα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Στον γαλλικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και την αλληλεγγύη μας».