ΕΤΕ: Νέα δάνεια 300 εκατ. ευρώ στους μικρομεσαίους την ερχόμενη τριετία

Τη χορήγηση δανείων 300 εκατ. ευρώ σε πάνω από 350 ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εξασφάλισε η Εθνική Τράπεζα μετά από τη συμφωνία που υπέγραψε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία παροχής εγγυήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος “COSME”, αξιοποιώντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, κεντρικού πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.
Τα δάνεια που θα δοθούν μέσω της δράσης, παρέχονται με μειωμένες απαιτήσεις παροχής εγγυήσεων και μειωμένο κόστος χρηματοδότησης, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την πρόσβαση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βιώσιμη χρηματοδότηση.
Οι εταιρείες θα μπορούν να δανείζονται είτε για κεφάλαιο κίνησης είτε για δάνειο παγίων, με ελάχιστο ποσό ανά επιχείρηση 10.000€ και μέγιστο ποσό 1.500.000€.
Όπως δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής κ. Λ. Φραγκιαδάκης, «στην Ελλάδα, μετά από 7 χρόνια ύφεσης, νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για ανάκαμψη. Όμως η ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα έρθει από μόνη της, μόνο και μόνο επειδή όλοι το θέλουμε.
Είναι χρέος όλων μας, από πολιτικής, χρηματοδοτικής και επιχειρηματικής μεριάς, να συντονιστούμε, και να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναγνωρίζοντας την υψηλή βαρύτητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά
πρωτοβουλιών για τη στήριξη των επενδυτικών τους αναγκών.
Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος COSME με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών και στην πραγματοποίηση δράσεων που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης.
Στην Εθνική Τράπεζα δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να βρίσκουμε νέους τρόπους να υπηρετούμε τον στόχο ανάκαμψης της οικονομίας, και για αυτό η ενέργεια αυτή είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά ενεργειών μας που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες».
Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας, ο Pier Luigi Gilibert, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤαΕ, δήλωσε:
«Χαίρομαι που η πρώτη σύμβαση παροχής εγγυήσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος COSME και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων θα δώσει τη δυνατότητα στην Εθνική Τράπεζα να αναπτύξει νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, από τα οποία θα επωφεληθούν πάνω από 350 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δανείζονται με μειωμένες απαιτήσεις παροχής εξασφαλίσεων. Πέραν των συναλλαγών ύψους 150 εκατ. ευρώ που υπογράψαμε στην Ελλάδα στις αρχές του έτους, η νέα αυτή εγγύηση θα ενισχύσει την στήριξη που προσφέρει το ΕΤαΕ προς τις ΜΜΕ της Ελλάδας».
Σε ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στην Αθήνα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς δήλωσε:
«Αυτή η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα από το ΕΤαΕ και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού ταμείου στρατηγικών επενδύσεων ( ΕΤΣΕ) σημαίνει νέα δάνεια με ευνοϊκούς όρους για πάνω από 350 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτή η σημαντική συμφωνία – η δεύτερη που θα υπογραφεί στην Ελλάδα – έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι το Σχέδιο Γιούνκερ αποφέρει καρπούς και έχει αποδέκτες πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για υποστήριξη.
Το κομμάτι του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη που αφορά ΜΜΕ παρουσίασε τόσο θετικά αποτελέσματα κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να το ενισχύσει και να παρατείνει τη διάρκεια του».
Οι ΜΜΕ στην Ελλάδα
Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, καλύπτοντας το 75% της δραστηριότητας του εταιρικού τομέα (έναντι 58% στην ΕΕ), το 60% των εξαγωγών (έναντι 45% στην ΕΕ) και το 87% της απασχόλησης (έναντι 67% στην ΕΕ).
Παράλληλα, το κομμάτι αυτό του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη έχει πληγεί περισσότερο από την παρατεταμένη κρίση, με τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σημειώνουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 35% την τελευταία επταετία (έναντι πτώσης 15% στον υπόλοιπο εταιρικό τομέα).
Ωστόσο, σύμφωνα με την εξαμηνιαία μελέτη συγκυρίας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν αρχίζουν να επιδεικνύουν σημάδια δυναμισμού, με το 40% του τομέα πλέον να δηλώνει αναπτυξιακό σχεδιασμό (έναντι μόλις 20% το 2012), ο οποίος αντικατοπτρίζεται και σε μια σταδιακή αύξηση των απασχολούμενων κατά 7% την περίοδο 2013-2015 (έναντι μείωσης 30% την περίοδο 2008-2013).
Ως αιχμές των επεκτατικών στρατηγικών των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ξεχωρίζουν η εξωστρέφεια και η καινοτομία, με το 40% του τομέα να πραγματοποιεί πωλήσεις στο εξωτερικό και το περίπου 33% να επενδύει στην καινοτομία.
Δεδομένης της υψηλής βαρύτητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα προχωρεί σε μια σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη των εν λόγω επενδυτικών αναγκών και παράλληλα την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που πλήττουν περισσότερο από το 50% του τομέα Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η δράση αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά ενεργειών της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
To COSME είναι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το οποίο τρέχει από το 2014 έως το 2020 με ένα συνολικό προϋπολογισμό €2,3 δις.
Τουλάχιστον 60% του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.
Ακολουθεί η επικείμενη υπογραφή συμφωνίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EaSI για την παροχή με ευνοϊκούς όρους μέχρι €25.000, κατά περίπτωση, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk