Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης και της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό με αυξημένες αρμοδιότητες τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ερωτηθείς σχετικά με σενάρια ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να μεταπηδήσει στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, απάντησε ότι «είναι πολύ νέος ο Τσίπρας για να σκέπτεται την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Η σεναριολογία προκλήθηκε μετά την κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο τις κινήσεις της κυβέρνησης για την ψήφιση του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης ο πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται ο βαθμός της αύξησης αρμοδιοτήτων του ανώτατου άρχοντα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει, το μίνιμουμ, τις αρμοδιότητες που είχε το 1975, ανάμεσα στις οποίες είναι και η δυνατότητα να συγκαλεί Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ακούστηκαν σενάρια ότι οι αλλαγές αυτές θα προωθηθούν από τον πρωθυπουργό καθώς ενδιαφέρεται ο ίδιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης και της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό με αυξημένες αρμοδιότητες και τόνισε πως πρέπει όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και μέσα από διάλογο να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κουρουμπλής απέρριψε τα σενάρια ότι ο πρωθυπουργός σκέπτεται με τις αυξημένες αρμοδιότητες το πολιτικό του μέλλον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ νέος ο Τσίπρας για να σκέπτεται την Προεδρία της Δημοκρατίας».