Τον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαϊας, Νίκο Νικολόπουλο, θα δεχθεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Θέμα της συνάντησης θα είναι οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Νωρίτερα, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι στηρίζει τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο.

«Το θέμα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό είναι ο εκλογικός νόμος. Έστειλα στον κ. Τσίπρα μια επιστολή την Παρασκευή και αμέσως κλείστηκε το ραντεβού της συνάντησης. Στην επιστολή αναφέρω ότι συνήλθε η ΚΕ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η οποία αποφάσισε να υποστηρίξουμε τον εκλογικό νόμο και το λέω εκ των προτέρων, ώστε να μην λεχθεί ότι βάζουμε κάποιους όρους, και αν τα βρούμε τα βρήκαμε, αν δεν τα βρούμε δεν θα ψηφίσουμε. Γι΄αυτό το δηλώνω πριν τη συνάντηση» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει 200 ψήφους, ώστε οι αλλαγές που προτείνει στον εκλογικό νόμο να εφαρμοστούν από τις επόμενες εκλογές.

Με λιγότερες από 200 ψήφους, οι αλλαγές θα ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Βάσει των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή, υπέρ του εκλογικού νόμου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).

Επιπλέον, θα υπερψηφίσουν ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή έχει επιφυλαχθεί για τη στάση που θα τηρήσει. Σε περίπτωση, πάντως, που συνταχθεί με την κυβέρνηση, τότε το σύνολο των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν ανέρχεται στους 197.

Η κυβέρνηση δεν θεωρεί απίθανο να καταφέρει να βρει ακόμη τρεις βουλευτές, «δείχνοντας» προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αναμένοντας δηλαδή «ανταρσίες».

Πάντως, η ΝΔ (75 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ (15 βουλευτές), το Ποτάμι (10 βουλευτές), καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν.

Έτσι, η πλευρά του «όχι» αριθμεί συνολικά 103 βουλευτές.