Η επιστροφή της Μόρφου στην ελληνοκυπριακή διοίκηση «αποτελεί όχι μόνο πανελλήνια ευχή και προσδοκία, αλλά και βασική προϋπόθεση της αμοιβαίως αποδεκτής, συμφωνίας ολοκληρωμένης και οριστικής λύσης του Κυπριακού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή στην Λευκωσία της αναγόρευσης του σε Επίτιμο Δημότη της κατεχόμενης εδώ και 42 χρόνια από τον τουρκικό στρατό πόλης.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει λύση του Κυπριακού, που να παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρόσθεσε ότι η απαράδεκτη εκκρεμότητα στην επίλυση του προβλήματος «αποτελεί όνειδος όχι μόνο γι’ αυτούς που εισέβαλαν στο νησί, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεπάγεται ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πλέον εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς, όπως σημείωσε, «αυτός ο αναχρονιστικός θεσμός, δεν είναι συμβατός με την σύγχρονη έννοια της κυριαρχίας ενός κράτους, όπως αυτό ορίζεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μόνον ως ομοσπονδιακό κράτος», και ότι «κάθε μορφή συνομοσπονδίας είναι μη συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο», συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος ως οντότητα πρέπει να έχει «μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα erga omnes».
Ο Έλληνας Πρόεδρος, διαβεβαίωσε ότι ως επίτιμος δημότης Μόρφου θα υπερασπιστεί στο μέτρο που του αναλογεί, την Κύπρο, την Μόρφου και τους Μορφίτες, με «δόρυ» την ιστορία των Ελλήνων, και με «ασπίδα» το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η παρουσία του στην Κύπρο συμπίπτει με την ημερομηνία της τραγωδίας στο Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά εθνοφρουροί και έξι πυροσβέστες της Κύπρου, και κάλεσε όλους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων.
Ο δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, προσφωνώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο, ανέφερε ότι με τη ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη της κατεχόμενης πόλης «αποδίδεται οφειλόμενο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης προς την πολιτική ηγεσία και το λαό της Ελλάδας».
Επίσης, επεσήμανε ότι στο πρόσωπό του Προκόπη Παυλόπουλου «ενσαρκώνεται η αμετάκλητη απόφαση του Ελληνικού Έθνους να αγωνισθεί με σθένος και ανιοδιοτέλεια μέχρι τη μέρα της δικαίωσης και της ελευθερίας της Κύπρου».
Ο Χαράλμπος Πίττας παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το «κλειδί» της κατεχόμενης πόλης, λέγοντας: «είναι το ¨κλειδί¨ της καρδιάς μας, που είναι για μας ό,τι πολυτιμότερο έχουμε κρατήσει στα 42 χρόνια της πικρής προσφυγιάς».
Τέλος, ευχήθηκε σύντομα να έλθει η ημέρα που οι Μορφίτες θα υποδεχθούν τον Προκόπη Παυλόπουλο σε μια ελεύθερη Μόρφου.
Στην τελετή, στην οποία τραγούδησε η χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μόρφου, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.