Η εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ, αλλά και η συνεργασία με την Κύπρο στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατόπιν της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την οποία και ολοκληρώνει την τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, μια συνεργασία την οποία και χαρακτήρισε ως «αμοιβαία ωφέλιμη και για τις δύο χώρες».

Υπογράμμισε πως η συνεργασία αυτή εκτείνεται σε πολλούς τομείς και δεν περιορίζεται μόνο σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, αλλά και σε ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας.

Όσον αφορά τα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών δηλώνοντας πως Ελλάδα και Ισραήλ είναι πυλώνες σταθερότητας και δημοκρατίας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη και δύσκολη περιοχή.

«Η εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και η συνεργασία με την Κύπρο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του σχήματος Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, ενώ σε ότι αφορά τη συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία, τονίσθηκε ότι δεν θα έχει επίπτωση στη βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών τους.

Έγινε, επίσης, συζήτηση για συνεργασία στους τομείς αγροτεχνολογίας, τουρισμού, διαχείρισης υδάτων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας και υπογραμμίστηκε πως είναι ανάγκη να γίνουν πράξεις όσα συζητήθηκαν.

Μητσοτάκης και Νετανιάχου συζήτησαν εκτενώς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το Μεσανατολικό, καθώς και τις κοινές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν το Ισραήλ και η Ευρώπη. Τέλος, συζήτησαν για την κατάσταση στο Ιράν και τη σημασία που έχει η διατήρηση της σταθερότητας στην Αίγυπτο.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κνεσέτ Γιούλι Εντελστάιν όπου και συζητήθηκε η συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και με άλλες χώρες, όπως πρότεινε ο κ. Εντελστάιν.

Παράλληλα συζητήθηκε η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα καθώς και η ανάγκη για επενδύσεις. Ακόμη οι δύο πλευρές συζήτησαν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το Μεσανατολικό και τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τη συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, κυρία Αγελέτ Ναχμίας -Βερμπίν όπου και αναφέρθηκαν στη συμβολή της Ισραηλίτικης κοινότητας στην ελληνική κοινωνία, καθώς και σε θέματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ. Μάλιστα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρεθούν τρόποι για περισσότερη συνεργασία, ειδικά σε τομείς, όπως ο τουρισμός, το real estate, η ενέργεια, η τεχνολογία και η διαχείριση υδάτων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε, επίσης, συνάντηση με την πρώην υπουργό Εξωτερικών και συμπρόεδρο του Κόμματος Zionist Union, Τζίπι Λίβνι. Η συζήτηση που είχαν ήταν πιο πολιτική και αφορούσε κυρίως στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες πως η κατάσταση στη χώρα μας είναι συνέπεια του λαϊκισμού και πρόσθεσε πως αν δεν πιστέψεις τις μεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα μπορέσεις να τις πραγματοποιήσεις».