«Βιώσιμες λύσεις» για όλους τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, αφού όμως προηγηθεί εξονυχιστική διαδικασία επιλογής των μεγαλοοφειλετών, με βάση οικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα που θα καθορίζουν τη βιωσιμότητά τους, σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Μετά την ολοκλήρωση μάλιστα της αξιολόγησης της βιωσιμότητας των μεγάλων οφειλετών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα προτείνουν αντίστοιχους στόχους και λύσεις για την είσπραξη των οφειλών τους, όπως μεταξύ άλλων ακόμη και την αναδιάρθρωση των χρεών τους. Κίνηση, που όπως αποκαλύπτει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, στη συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, θα επιτρέψει να εξεταστούν σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «βιώσιμες λύσεις για όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου».

Ο κ. Πιτσιλής προαναγγέλλει επίσης νέου τύπου ελέγχους με τη συλλογή πληροφοριών για τη συναλλακτική συμπεριφορά των επιχειρήσεων, όπως αυτή καταγράφεται με την παρουσία του ελέγχου και τη σύγκρισή της με τα γενικότερα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Εμφανίζεται δε αντίθετος με την «ατιμωρησία» που προσφέρουν σήμερα τα ισχύοντα πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, υπογραμμίζοντας ότι ένα πρόστιμο για να επιτυγχάνει τον αποτρεπτικό του σκοπό, πρέπει να έχει ένα ελάχιστο ύψος, το οποίο δεν το καθιστά αμελητέο για τον παραβάτη.

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι στόχος των ελέγχων της φορολογικής διοίκησης δεν πρέπει να είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η αποκάλυψη της αποκρυπτόμενης φορολογητέας ύλης και αυτό γιατί ο κατά σύστημα παραβάτης δεν πτοείται από τα πρόστιμα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, αλλά αντίθετα τα αντιμετωπίζει ως «διαχειριστικό κόστος».

Πρωταρχικός στόχος για τον Γιώργο Πιτσιλή παραμένει ο περιορισμός της φοροδιαφυγής για την καταπολέμηση της οποίας, εκτός από τους συνεχείς ελέγχους, θα συμβάλλουν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες πάντως δεν αρκούν. Απαιτείται ένα γενικότερο πλέγμα παρεμβάσεων, όπως εξηγεί στη συνέντευξή του, οι οποίες θα συνδυαστούν με τον περιορισμό χρήσης μετρητών, ώστε να υπάρχουν και στους καταναλωτές τα κατάλληλα κίνητρα, αφού το πρώτο βήμα είναι να μην υποκύπτουν οι φορολογούμενοι στο δίλημμα «με ή χωρίς απόδειξη».

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής θα συμβάλλει εξάλλου και η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων, η οποία θα ξεκινήσει το 2017, όσο και η συστηματοποίηση και αυτοματοποίηση της επεξεργασίας των πληροφοριών που λαμβάνονται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Πολλά εξάλλου «ποντάρει» ο κ. Πιτσιλής στη λειτουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά και στη δημιουργία της Φορολογικής Ακαδημίας.

Όσον αφορά το «θρίλερ» με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ο Γ. Πιτσιλής επισημαίνει στη Ναυτεμπορική ότι στο τέλος της εβδομάδας αυτής θα υπάρχει μια ασφαλής εικόνα για το πότε θα μπορεί να εκδοθεί το σύνολο των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου στη συνέχεια να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που εκείνη θα κρίνει σκόπιμο, θα συζητηθούν και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου που θα τεθεί.