Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε το Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στην περίπου 30λεπτη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον Μπαράκ Ομπάμα την αναγκαιότητα να λυθεί το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται ενέργειες για να επιστέψουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, για να λάβει την κατανόηση του Αμερικανού προέδρου ο οποίος δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι τα μέτρα που προτείνονται δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά, καθώς οι μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα σκληρές, αναγνώρισε όμως ότι η πρόταση του Ταμείου για το χρέος μπορεί να αποτελέσει βάση προς συζήτηση.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε επίσης γνωστή την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα, μαζί με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μπαράκ Ομπάμα για τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι έλληνες πολίτες προς τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους και βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Ο Μπαράκ Ομπάμα φάνηκε να είναι ενημερωμένος για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα.
Ομιλία Τσίπρα
Μιλώντας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία με αντικείμενο την «Προβολή Σταθερότητας», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες ροές προσφύγων και μεταναστών, στον βαθμό που αυτές έχουν επηρεάσει την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες, καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν στο προηγούμενο διάστημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο του Διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου, και ειδικότερα στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.
Η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, για την δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πνεύμα και -μαζί με τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνικές, οι Τουρκικές και οι Ευρωπαϊκές Αρχές – επί τη βάσει μιας πολύ καλής συνεργασίας – έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο, είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε τους Συμμάχους που συνεισφέρουν με πλοία τους σε αυτήν την δραστηριότητα.
Ταυτόχρονα επισήμανε το ενδεχόμενο η σημαντική μείωση των ροών να είναι προσωρινή και τόνισε την αναγκαιότητα αυτή η μείωση να γίνει διατηρήσιμη, καθώς, όπως ανέφερε, οι διακινητές δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν τις όποιες αδυναμίες.
Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της δραστηριότητας μέσω της επέκτασής της σε όλες τις επίμαχες περιοχές και την χρήση των ελικοπτέρων των πλοίων που συμμετέχουν.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή.
Σε ό,τι αφορά το καθεαυτό θέμα της συνεδρίας είπε ότι η λογική της «προβολής σταθερότητας» δεν μπορεί να γίνει με λογική «επέκτασης ισχύος» στην περιοχή, αλλά πρέπει να βασίζεται και να ανταποκρίνεται στις εκπεφρασμένες ανάγκες των εταίρων μας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι σαφής η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δυνάμεων της Συμμαχίας εναντίον του κοινού αντιπάλου που είναι η διεθνής τρομοκρατία και ειδικά ο ISIS.
Είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την παροχή AWACS του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον αυτής της τεράστιας απειλής.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την συνεισφορά – ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης – στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράκ αν και η δραστηριοποίηση εντός πολεμικού περιβάλλοντος δημιουργεί επιπρόσθετες προκλήσεις.