Φρένο στην απασχόληση συνταξιούχων βάζει ο νόμος Κατρούγκαλου

Φραγμό στην απασχόληση των συνταξιούχων βάζει ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ πενταπλασιάζει και την εξαγορά πλασματικών ετών, εκτός από τις περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα.

Φραγμό στην απασχόληση των συνταξιούχων βάζει ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ πενταπλασιάζει και την εξαγορά πλασματικών ετών, εκτός από τις περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα.
Σύμφωνα με Τα Νέα, προβλέπεται ότι η σύνταξη θα μειώνεται κατά 60% για τους συνταξιούχους που άρχισαν να εργάζονται μετά τις 12 Μαΐου.

Οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ. Η εν λόγω μείωση θα πραγματοποιείται επί του ακαθάριστου ποσού του συνόλου των συντάξεων που λαμβάνουν, κύριων και επικουρικών.

Ειδικότερα:

  • Οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών ευνοούνται ως προς το ότι δεν θα αναστέλλεται πλήρως η σύνταξή τους, αλλά θα περικόπτεται το 60% του ποσού της. Επομένως θα εισπράττουν τμήμα της σύνταξής τους όσο παράλληλα θα εργάζονται.
  • Οι συνταξιούχοι άνω των 55 ετών όμως θίγονται σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Δηλαδή, μέχρι τον Μάιο του 2016, οι συνταξιούχοι που εργάζονταν ως μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας λάμβαναν κανονικά το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων έως 970 ευρώ (30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη) ενώ το υπερβάλλον ποσό καταβαλλόταν μειωμένο κατά 70%. Πλέον θα περικόπτεται αδιακρίτως το 60% επί του συνολικού ακαθάριστου ποσού των συντάξεων.

Επίσης, η εξαγορά πλασματικών ετών θα στοιχίζει ακριβότερα, δυσκολεύοντας την έξοδο πολλών κατηγοριών εργαζομένων. Με το νέο σύστημα θα αναγκαστούν να πληρώσουν έως και πέντε φορές ακριβότερα για να εξαγοράσουν πλασματικά έτη.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk