«Χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στο καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη» ενώ έκανε λόγο για διπλή πρόκληση: «Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη όσων απέρριψαν τα παραδοσιακά Κόμματα εξουσίας, αλλά διαψεύστηκαν και απογοητεύτηκαν από τα καινούργια. Να αφυπνίσουμε και να εμπνεύσουμε εκατομμύρια συμπολίτες μας που απείχαν από τις εκλογές αφήνοντας τους υπόλοιπους να αποφασίζουν. Αυτό θα το επιτύχουμε εφόσον είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, τεκμηριωμένοι στις εξαγγελίες μας και συνεπείς αλλά κυρίως αποτελεσματικοί στις πράξεις μας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι «ο λογαριασμός που πληρώνουμε σήμερα είναι λογαριασμός ενός ποδηλάτη που σταμάτησε να ποδηλατεί στον ανήφορο», δηλαδή «μιας οικονομίας που σταμάτησε να δουλεύει, με αποτέλεσμα να βρεθούμε πάλι σε ύφεση και να γιγαντωθούν ξανά τα γνωστά συναφή προβλήματα της εξυπηρέτησης του χρέους, της απώλειας πρόσβασης στις αγορές, της ρευστότητας της ιδιωτικής οικονομίας».

«Η μεγαλύτερη ζημία όμως είναι ο κλονισμός στην εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών στις προοπτικές της χώρας. Η απώλεια της αξιοπιστίας μας κάνει το δρόμο ακόμη πιο ανηφορικό. Διότι η ζημία δεν περιορίζεται μόνο στα όσα συνέβησαν αλλά επεκτείνεται και στις πολιτικές που συμφωνήθηκαν. Δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον» τόνισε.

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μόνη της είναι αρκετή για να εξισορροπήσει την υφεσιακή επίπτωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν (…) Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μια πρόσκαιρη εκτροπή από τη λεωφόρο του λαϊκισμού που η ελληνική Κυβέρνηση βαδίζει. Μια μανούβρα πολιτικής επιβίωσης και παραμονής στην εξουσία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως «η ελληνική οικονομία διαθέτει μετά από 6 χρόνια κρίσης τη δυνατότητα για μια φυγή προς τα εμπρός» και απαρίθμησε ορισμένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. «Μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Μπορούμε να πετύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούμε να δώσουμε και πάλι ελπίδα σε όσους δεν περιμένουν τίποτε πια από την πολιτική» πρόσθεσε αναφερόμενος στη Συμφωνία Αλήθειας, όπως τη χαρακτήρισε, την οποία προτείνει το κόμμα του.

Για το δημοψήφισμα στη Μ.Βρετανία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη ειλικρινούς αυτοκριτικής, αλλά και ενός νέου ευρωπαϊκού πολιτικού αφηγήματος από μέρους της Ευρώπης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι πραγματικά μια ψήφος υπέρ της παραμονής να δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη για μια ειλικρινή αυτοκριτική. Χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ευρωπαϊκό πολιτικό αφήγημα.»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η αύξηση φόρων θα πνίξει την ανάπτυξη»

«Η αύξηση των φόρων θα πνίξει την ανάπτυξη» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως είναι «ολέθριο λάθος η επιμονή του πρωθυπουργού για αύξηση φόρων», και κάνει λόγο για έναν συσσωρρευτικό αντίκτυπο της φορολογίας που ξεπερνά τις δυνατότητες των Ελλήνων πολιτών να ανταποκριθούν».

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως «μετά από 5 χρόνια κρίσης, πολλοί άνθρωποι απλά έχουν ξεμείνει από χρήματα» σημειώνει όμως πως πιστεύει πως “η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε ποσοστό κοντά στο 4% ετησίως για τα επόμενα χρόνια αν η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.”

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη είναι όμως αναγκαίο να καταστεί σαφές στους εταίρους πως η Ελλάδα θα υλοποιήσει πλήρως όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δε θα διστάσει να πάρει μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη. Μάλιστα χαρακτήρισε ως απόλυτη προτεραιότητα την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «αποτελεί αποτυχία των θεσμών και των ελίτ της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας και της διανόησης» και προσθέτει πως «για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και η Ελλάδα να γίνει ξανά μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να έχουμε μία συζήτηση για σημαντικά θέματα όπως αυτό της συνύπαρξης της ελευθερίας και της ευθύνης μας ως πολίτες».