Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης διάλεξε αναμνήσεις του από την Ελλάδα της δεκαετίας του ’70, για να τιμήσει τη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. «Αυτή την Ελλάδα άλλαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου» γράφει στη σελίδα του στο Facebook και αφηγείται…
«Ήμουν πιτσιρικάς και βοηθούσα τον πατέρα μου στα δικαστήρια, στο Αρσάκειο. Είχε ένα πάγκο και πουλούσε κουλούρια, τσίχλες και σοκολάτες. Κάποια πρωινά η αστυνομία έφερνε γυμνούς ανθρώπους, τυλιγμένους σε σεντόνια. Μοιχοί που είχαν πιαστεί επ’ αυτοφώρω! Τους πήγαιναν στον εισαγγελέα να βεβαιώσει το ‘έγκλημα’. Αν ο αστυνόμος ήταν καλός, τους επέτρεπε να πάρουν τα ρούχα τους σε μια σακούλα. Αν όχι, μετά την ‘απελευθέρωση’ τους, κατέβαιναν τυλιγμένοι με τα σεντόνια στην Πανεπιστημίου ή τη Σανταρόζα, παρακαλώντας κάποιο ταξιτζή να τους πάρει. Πάντοτε κάποιοι τους γιούχαραν.
» Στα τέλη της δεκαετίες του ’70 -για τότε μιλάμε- στο γυμνάσιο της Αγίας Βαρβάρας είχαμε κινητοποιήσεις. Αποχές, συγκεντρώσεις, άγουρες συγκρούσεις με την αστυνομία (όχι δεν υπήρχαν μολότοφ, δακρυγόνα όμως υπήρχαν) που συχνά είχαν την ίδια κατάληξη. Στα σπίτια των ‘πρωτεργατών’ κατέφθανε η αστυνομία. Για να πληροφορήσει τους γονείς για το ‘στραβό δρόμο που έχει πάρει ο κανακάρης τους’. Και αν ο πατέρας έδειχνε πως δικαιολογούσε με ένα τρόπο τη δράση του παιδιού του, άρχιζαν τα μπλεξίματα και για κείνον. ‘Εμένα τι να μου κάνουν παιδί μου, ξέρουν ότι διαβάζω ‘Τα Νέα’. Εσύ να προσέχεις’, θυμάμαι να μου λέει ο πατέρας μου κάθε φορά που ‘αποχαιρετούσε’ τον αστυνομικό. Διάβαζε ‘Τα Νέα’ γεγονός που για το τοπικό τμήμα σήμαινε… ‘συναγωνιστής του Βελουχιώτη’.
» Αυτή όμως ήταν η Ελλάδα των 70s. Και αυτή την Ελλάδα άλλαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και αυτές τις μέρες -στην επέτειο του θανάτου του- που θα γραφτούν πολλά ξανά, για λαϊκισμούς, πελατειακό κράτος, πρασινοφρουρούς -και αρκετά από αυτά θα είναι σωστά- δεν πρέπει να ξεχάσουμε και αυτό το κεφάλαιο. Ο Ανδρέας -όπως τον φωνάζαμε τότε- απελευθέρωσε το 50% των Ελλήνων. Αυτούς που δεν ήταν δεξιοί, αυτούς που δεν είχαν λεφτά, αυτούς που δεν είχαν τα ‘μέσα’…
» Αλλωστε, ας συμβιβασθούμε με την ιδέα. Οι μεγάλοι ηγέτες είναι φύλλα γραμμένα και από τις δυο μεριές. Θυμηθείτε και τον ‘δεξιό’ Κωνσταντίνο Καραμανλή που μας έβαλε με το ζόρι στην Ευρώπη -τραβώντας μας από τον βαλτότοπο των Βαλκανίων. Αλλά ιστορίες με τον Καραμανλή θα σας πω μια άλλη φορά».
Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου
Το πρωί της Πέμπτης (10:30) η Χαρ.Τρικούπη έχει προγραμματίσει τρισάγιο στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ το βράδυ της Τετάρτης το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του ΙΣΤΑΜΕ, διοργανώνει στην Αθηναΐδα εκδήλωση-συζήτηση με ομιλητές την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά, τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό και τον καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο.
Το ΚΙΔΗΣΟ διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη (20:30), στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει σε νεολαίους στα γραφεία του Ιδρύματος Παπανδρέου, στην οδό Πειραιώς.
Πρώην βουλευτές και συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου πραγματοποιούν το απόγευμα της Πέμπτης, στο Πολεμικό Μουσείο, χωριστή εκδήλωση. Μεταξύ των διοργανωτών είναι: Αρσένη Μαρία, Ασλάνης Κώστας, Βουνάτσος Δημήτρης, Ζιάγκας Ιωάννης, Μπαντουβάς Κώστας, Μωραΐτης Γιώργος, Παπαηλίας Ηλίας, κ.ά. Οι ίδιοι θα κάνουν τρισάγιο στο τάφο του Ανδρέα το μεσημέρι της Πέμπτης.
Παράλληλα, έκθεση φωτογραφίας για τη δράση του Ανδρέα Παπανδρέου ξεκινά από αύριο, Πέμπτη, έως το Σάββατο στο Ζάππειο με πρωτοβουλία του ομίλου «Ανδρέας Παπανδρέου- Ο ιστορικός ηγέτης» και της ΑΜΚΕ «Δεν λησμονώ».
Επίσης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, παρουσιάζει στις 23 Ιουνίου την έκθεση «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: Προσωπική και πολιτική διαδρομή», στο περιστύλιο της Βουλής. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρών στα εγκαίνια θα είναι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, μέσα από τα οποία παρουσιάζονται η ζωή και το έργο του ακαδημαϊκού, του πολιτικού και του πρωθυπουργού, που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η έκθεση, δομημένη χρονολογικά, επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της σκέψης του, του οράματός του, των πολιτικών πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του.
Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και της ΕΡΤ, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, του Μουσείου Μπενάκη, του ΚΕΠΕ, του Κολλεγίου Αθηνών, του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σημίτης», του Πειραματικού Σχολείου και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας κ.ά.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου.