Αγωνία τώρα για τις «εξετάσεις» του Σεπτεμβρίου

Η κατά αξιόπιστες πληροφορίες σκέψη για νέα αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για κάποια στιγμή μετά το καλοκαίρι καταδεικνύει τον προβληματισμό που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου

Η κατά αξιόπιστες πληροφορίες σκέψη για νέα αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για κάποια στιγμή μετά το καλοκαίρι καταδεικνύει τον προβληματισμό που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κομματική ηγεσία για τη νέα φύση της «μνημονιακής Αριστεράς». Με το βάρος πλέον της υλοποίησης της συμφωνίας και των σκληρών προαπαιτουμένων της προκειμένου να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις των προσεχών μηνών, η αναζήτηση νέας πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει σήμερα πρόβλημα χωρίς (εύκολη) λύση.
«Δεν είναι τώρα η ώρα για το συνέδριο»


Κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, έχουν εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την αποφυγή πρόχειρων κινήσεων και την αναβολή της διοργάνωσης ενός συνεδρίου χωρίς επαρκή προετοιμασία. Η ανησυχία που έχει διατυπωθεί είναι πως υπό τις παρούσες συνθήκες μια τέτοια διαδικασία θα ήταν περιορισμένου ενδιαφέροντος, αλλά θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε φιάσκο. Παρά ταύτα, υπάρχει και ο αντίλογος εκείνων που προτιμούν την ταχύτερη δυνατή διεξαγωγή του συνεδρίου προκειμένου ο κ. Τσίπρας να ενισχύσει το «ηγετικό προφίλ» του.
Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, όμως από τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια μεταδίδεται η άποψη ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για το συνέδριο». Ο λόγος δε δεν φαίνεται πως είναι κάποια ανησυχία για αμφισβητήσεις της ηγεσίας (άλλωστε οι «53», με την εξαίρεση της Βασιλικής Κατριβάνου, υπερψήφισαν διά των εκπροσώπων τους στη Βουλή το σύνολο των διατάξεων του Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ). Περισσότερο φαίνεται ότι επενεργεί η αδυναμία θεωρητικής υποστήριξης της πολιτικής που καλείται να εφαρμόσει σήμερα η κυβέρνηση και η οποία (απολύτως) καμία σχέση δεν έχει με τα όσα είχαν αποφασιστεί στο ιδρυτικό συνέδριο της περιόδου της αθωότητας, το καλοκαίρι του 2013.
Κομματικές πηγές σημειώνουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με το βάρος που φέρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της συμφωνίας που υπέγραψε οι ιδεολογικές αναζητήσεις δεν ευνοούνται. Παράλληλα η συνεδρίαση κομματικών οργάνων και η προετοιμασία εισηγήσεων, θέσεων κ.τ.λ. φαίνεται ότι δεν χωρούν στην ατζέντα του κ. Τσίπρα.
Υπό αυτές τις συνθήκες η επιλογή που συζητείται στην Κουμουνδούρου και στην Ηρώδου Αττικού είναι είτε να παγώσουν οι διαδικασίες είτε να οριστεί μια μάλλον χαλαρή και μακρά προσυνεδριακή περίοδος ώσπου ο κ. Τσίπρας να αισθανθεί έτοιμος να περιγράψει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητούμενο η διακυβέρνηση


Ωσπου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις εσωκομματικές διαδικασίες ο κ. Τσίπρας καλείται να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης του. Και όπως σημειώνουν και κάποιοι «σύντροφοί» του: «Τώρα έχουμε πέσει στα βαθιά και τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Πρέπει να κυβερνήσουμε γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο βυθιστήκαμε στη διαπραγμάτευση».
Με αυτόν τον γνώμονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αντιμέτωπη με αυτό που γνωρίζει λιγότερο: την αποστολή της διακυβέρνησης. Οπως έχουν υπονοήσει ή και αναφέρει ρητώς πολλοί από τους ξένους συνομιλητές της, από τον Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν ως την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η εφαρμογή της συμφωνίας είναι πλέον το ζητούμενο και η ελληνική κυβέρνηση θα δίνει εξετάσεις υπό αυστηρή επιτήρηση τους επόμενους μήνες.
Υπό αυτούς τους όρους οι αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται ότι θα αναλωθούν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ανταποκριθεί το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία στα προαπαιτούμενα που τους επιβλήθηκαν στο πρόσφατο Εurogroup και ειδικότερα στις «διορθωτικές παρεμβάσεις» επί των νομοσχεδίων που είχαν ψηφιστεί μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
Εν όψει αυτής της διαδικασίας, στα ηγετικά κλιμάκια αναζητούνται και οι δυνατότητες άλλων πρωτοβουλιών οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως προπετάσματα κοινωνικής πολιτικής ή θεσμικής μεταρρύθμισης.
Για «παράλληλο πρόγραμμα» ουδείς τολμά πλέον να μιλήσει, καθώς οι παρεμβάσεις χωρίς δημοσιονομικό αποτύπωμα (που συνεπώς δεν απαιτούν εγκρίσεις των δανειστών) είναι ελάχιστες. Σκέψεις διατυπώνονται για τη νομοθέτηση κάποιων μέτρων, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κυβερνητικές πηγές όμως αναφέρουν ότι ακόμη και αυτά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι ώριμα και κοστολογημένα.

Πολιτικό ναρκοπέδιο
Η αναθεώρηση, ο εκλογικός νόμος και ο «ταξικός πόλεμος»

Μια κίνηση που αναμένεται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η ανακίνηση συζητήσεων για θεσμικά ζητήματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος. Χωρίς να είναι προσδιορισμένος ο χρόνος έναρξης των σχετικών συζητήσεων, το κύριο ζητούμενο είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να συνομιλήσει ο κ. Τσίπρας με την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το κλίμα στην παρούσα περίοδο δεν ευνοείται, ειδικώς όταν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού όπως ο Γ. Κυρίτσης διακηρύττουν έναν ιδιότυπο ταξικό πόλεμο και προαναγγέλλουν την πολιτική εκδίκηση κατά εκείνων που στο δημοψήφισμα είχαν ψηφίσει «Ναι»…
Κάποιοι στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τη συμφωνία που καλείται να υλοποιήσει ο κ. Τσίπρας έχει εγκλωβιστεί σε ένα πολύ δεσμευτικό πλαίσιο για τους επόμενους μήνες, το οποίο δεν θα αφήνει περιθώρια για παράλληλες δραστηριότητες και θεαματικούς πολιτικούς ελιγμούς.
Ως προς αυτό και αφότου ξεπεραστεί το ζήτημα της εκταμίευσης του Ιουνίου, όλο το διάστημα του καλοκαιριού η κυβέρνηση θα κληθεί να προετοιμάσει με ιλιγγιώδεις για τα δεδομένα της ρυθμούς το επόμενο πακέτο προαπατουμένων, με κατάληξη την επόμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Κατά τα όσα αφήνουν να εννοηθούν κάποια στελέχη, με αυτόν τον γνώμονα αναμένεται ότι θα γίνει και ο σχεδιαζόμενος ανασχηματισμός, ο οποίος υποτίθεται ότι θα αποβλέπει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.
Εν όψει αυτής της διαδικασίας τα προαπαιτούμενα σχηματίζουν ένα πολιτικό ναρκοπέδιο καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και να υλοποιήσει ένα πακέτο το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για:
  • ιδιωτικοποιήσεις,
  • την ενεργοποίηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων,
  • τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών,
  • την ενεργοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και
  • τις αλλαγές στον τομέα της ενέργειας.
Με βάση τη συμφωνία της προηγούμενης Τρίτης, αυτά είναι τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. στις αρχές του φθινοπώρου. Παράγοντες της αγοράς και πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης «βλέπουν» στην περίοδο αυτή από τις αρχές του φθινοπώρου την ουσιαστική δοκιμασία της κυβέρνησης.
Οι απαιτήσεις της συμφωνίας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις των μέτρων και της φοροεπιδρομής που θα εξαπολύεται από τις αρχές Ιουνίου, κάνουν πολλούς να είναι επιφυλακτικοί για τη γραμμική εξέλιξη των διαδικασιών. Υπό αυτή την έννοια, εκφράζονται και εκτιμήσεις ότι για μία ακόμη φορά οι αναμενόμενες εκταμιεύσεις του φθινοπώρου ενδέχεται να απομακρυνθούν και να εξαρτηθούν από την έκβαση μιας νέας φάσης διαπραγματεύσεων ως τα τέλη του έτους.
Οι απόψεις αυτές πάντως συνοδεύονται και από εκτιμήσεις που συνδέουν την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου με τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αρχής γενομένης από το βρετανικό δημοψήφισμα του Ιουνίου, κάποιοι ήδη έχουν το βλέμμα στραμμένο στις γαλλικές εκλογές την άνοιξη του 2017 και κυρίως στις γερμανικές του φθινοπώρου της ίδιας χρονιάς.

ΔΥΣΤΟΚΙΑ
Τελικές αποφάσεις για το συνέδριο δεν έχουν ληφθεί ακόμη, από τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια όμως μεταδίδεται η άποψη ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για το συνέδριο».

«Τώρα έχουμε πέσει στα βαθιά και τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Πρέπει να κυβερνήσουμε γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο βυθιστήκαμε στη διαπραγμάτευση» αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται ότι θα αναλωθούν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ανταποκριθεί το Μαξίμου και τα υπουργεία στα προαπαιτούμενα και ειδικότερα στις «διορθωτικές παρεμβάσεις».

Εκφράζονται και εκτιμήσεις ότι για μία ακόμη φορά οι αναμενόμενες εκταμιεύσεις του φθινοπώρου ενδέχεται να απομακρυνθούν και να εξαρτηθούν από την έκβαση μιας νέας φάσης διαπραγματεύσεων ως τα τέλη του έτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk