Οι προσδοκίες μετά την 24η Μαΐου

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες και τις προσδοκίες να αυξάνονται ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές,

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες και τις προσδοκίες να αυξάνονται ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, έστω και χωρίς τελική λύση για το χρέος, οι μετοχές στην Αθήνα κέρδισαν το τελευταίο τρίμηνο 13 δισ. ευρώ και τα ομόλογα αποκλιμακώθηκαν στο 7,34% από σχεδόν 20% το περασμένο καλοκαίρι.
Και ενώ στις 24 Μαΐου θα μπορούσε να ελευθερωθεί σταδιακά μια δόση 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Citigroup, δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό μακροπρόθεσμο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και συνολικά του Ευρωσυστήματος ή ενδεχομένως η αντικατάσταση κάποιων δανείων του ΔΝΤ με φθηνότερη χρηματοδότηση από τον ESM, θα αποτελέσουν, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, τη μέγιστη παραχώρηση σε αυτή τη φάση, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να εξακολουθήσει να μη συμμετέχει οικονομικά στο πρόγραμμα, την ώρα μάλιστα που μετά τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του το 2015 η επιρροή της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχει περιορισθεί.
Το ΔΝΤ βλέπει επίσης την ελάφρυνση χρέους ως βασικό σημείο για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εξάλλου όλοι οι ξένοι οικονομολόγοι συντείνουν στην άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% είναι άτοπος και ότι πιο έλλογος εμφανίζεται ο στόχος του 1,5%.
Ετσι το ΔΝΤ προτείνει την αναβολή της πληρωμής του κεφαλαίου και των τόκων σε όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια της Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείει μεσοπρόθεσμα πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες 20 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.
Η εκταμίευση κεφαλαίων (11-12 δισ. ευρώ) πάντως θα διευκολύνει την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα (3-6 δισ. ευρώ), βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας, ενώ η επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις από τον Ιούνιο θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (ο αντίκτυπος υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ).
Η συμμετοχή επίσης τον Σεπτέμβριο (μετά την αποπληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου) των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωτράπεζας (3,5-4 δισ. ευρώ, με βάση τα σημερινά κριτήρια επιλεξιμότητας) μπορεί να περιστείλει το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο και τις επιχειρήσεις, ενώ σταδιακά θα μπορούσαν να περιοριστούν και τα capital controls.

BofA / Merrill Lynch
Ο Σεπτέμβριος και το «τύπωμα»

Για την BofAML, στις 24ης Μαΐου θα συζητηθεί το πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επαναφέρει το waiver για τις τράπεζες (πιθανώς τον Ιούνιο), ενώ μετά την αποπληρωμή των ομολόγων στις 20 Ιουλίου (πιθανώς τον Σεπτέμβριο) θα αποφασιστεί η συμμετοχή στο QE («τύπωμα χρήματος»).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk