Νέα χρήση για το κτίριο της Κεράνης

Σχεδόν 20 χρόνια ήταν ανεκμετάλλευτο. Πολλοί υπουργοί το είχαν βάλει στην ατζέντα τους για να μετακομίσουν εκεί

Σχεδόν 20 χρόνια ήταν ανεκμετάλλευτο. Πολλοί υπουργοί το είχαν βάλει στην ατζέντα τους για να μετακομίσουν εκεί τα κεντρικά γραφεία και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί ή υπηρεσίες που στεγάζονταν σε διάφορα κτίρια, αλλά πάντα η πρόθεση έμενε στα λόγια. Το θέμα της εκμετάλλευσης είχε φτάσει και στη Βουλή με ερωτήσεις βουλευτών και άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για τα ανεκμετάλλευτα κτίρια της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου άνοιξε τις πόρτες του για να «υποδεχθεί» τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για την παρουσίαση του ανακαινισμένου κτιρίου της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνης, στη λεωφόρο Θηβών, στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη.
Το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2013 ως το 2033 επρόκειτο να καταβάλει ετήσιο μίσθωμα που φθάνει τα 2.652.000 εκατ. ευρώ.


Πώληση και επανάκτηση

Αναφορικά με το ιστορικό τονίζεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα ότι «αγοράστηκε το 1998 από το Ελληνικό Δημόσιο και αναδιαμορφώθηκε κατάλληλα για να στεγάσει υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το 2014 (23.5.14) μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ με τη μέθοδο του sale & lease back με δυνατότητα επανάκτησης μετά από 20 έτη. Το κτίριο από το 2005 ως σήμερα παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία σε 24ωρη βάση. Το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το συμβόλαιο μίσθωσης του Μαΐου 2014, υποχρεούται να καταβάλλει στον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη 221.000€/μήνα (2.652.000€/έτος) και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος των παγίων των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και της δαπάνης ασφάλισης».

Το 1998 καταβλήθηκαν 35.000.000 ευρώ για την αγορά ενώ άλλα 35-40 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την ανακατασκευή του.
Το κτίριο, που εντάχθηκε το 2013 σε χαρτοφυλάκιο 28 ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, αξιοποιήθηκε με τη μέθοδο πώλησης και επανεκμίσθωσης από το Ελληνικό Δημόσιο και πουλήθηκε εκείνη την περίοδο στην εταιρεία Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, που ελέγχεται κατά 66% από τον ολλανδο-ισραηλινό επενδυτικό όμιλο Ιnvel Real Estate Netherlands.
Από τότε ως το 2033 το υπουργείο Οικονομικών, ανεξάρτητα αν το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί από κάποιες δημόσιες υπηρεσίες η όχι, είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει ως ετήσιο μίσθωμα το ποσό των 2.652.000 ευρώ.
Αντιδράσεις στη μετεγκατάσταση

Το συγκεκριμένο κτίριο ανακατασκευάστηκε το 1998 προκειμένου να μεταφερθούν εκεί όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, ωστόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που αντιδρούσαν στην απόφαση αυτή επικαλέστηκαν έλλειψη συγκοινωνιακής δομής, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο σχέδιο να αναβληθεί προσωρινά και να μπει στις καλένδες.
Μάλιστα οι εργαζόμενοι είχαν επικαλεστεί τότε έγγραφο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος ότι δεν έχει υποβληθεί κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη για το υπάρχον κτίριο και ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Απόπειρα για μετακόμιση των Δικαστηρίων Πειραιά στο συγκεκριμένο κτίριο είχε γίνει το 2013 και από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά λόγω αντιδράσεων φορέων της πόλης του Πειραιά αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης και αυτό το σχέδιο ναυάγησε.
Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου είχε αναθέσει στην εταιρεία Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ τη μελέτη, δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή του έργου, προϋπολογισμού 759.713 ευρώ, ενώ υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ και Δικαιοσύνης με την οποία καθορίστηκαν οι πολεοδομικοί όροι για την αναδιαρρύθμιση των χώρων. Επειτα από προσφυγή των δικηγόρων ότι το συγκεκριμένο κτίριο δεν ενδείκνυται για μεγάλες συναθροίσεις που αφορούν ακροατήρια αλλά μόνο για γραφεία, το δικαστήριο έκανε το αίτημα δεκτό. Ετσι και αυτή η απόπειρα έπεσε στο κενό.
Σύμφωνα πάντως με την τεχνική μελέτη τής Θέμις Κατασκευαστική, το κτίριο του Κεράνη δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει προβλήματα στατικής και αντισεισμικής μορφής. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι έχουν γίνει όλες οι στατικές ενισχύσεις προκειμένου να μην υπάρξει πιθανό πρόβλημα στο μέλλον.
Ριζική ανακατασκευή

Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι πρόκειται για «ένα κτίριο ριζικά ανακατασκευασμένο σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της αειφορίας, της ενεργειακής εξοικονόμησης και των κανόνων βιοκλιματικής δόμησης. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων που έχει ανεγερθεί επί της λεωφόρου Θηβών 196-198 στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, όπου στο παρελθόν υπήρχε το κτίριο αποθηκών της καπνοβιομηχανίας Κεράνη. Το κτίριο ανακατασκευάστηκε πλήρως (αριθμός τελευταίας αναθεώρησης της αδείας 110/2010) καθώς από το παλαιό βιομηχανικό κτίριο παρέμειναν μόνο στοιχεία του φέροντος οργανισμού, τα οποία και ενισχύθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές».

Μαραζώνει το «σπίτι της άρσης βαρών»

Στις 21 Αυγούστου 2004 ο Πύρρος Δήμας ανέβηκε για τελευταία φορά στο βάθρο των νικητών στο Κλειστό της άρσης βαρών στη Νίκαια ευχαριστώντας τους έλληνες φιλάθλους που τον αποθέωναν.

Το 2011 ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέγασης των αθλητών της εθνικής ομάδας στράφηκε προς τον συγκεκριμένο αθλητικό χώρο που κατασκευάστηκε για τους Αγώνες του 2004 και κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο 17 εκατ. ευρώ από την ομοσπονδία του αθλήματος, αλλά δεν καρποφόρησε η προσπάθειά του.
Πλέον τη συζήτηση για την αξιοποίηση του κλειστού γυμναστηρίου ανοίγει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. Οπως λέει για το κτίριο που έχει παραχωρηθεί από τα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για τις ανάγκες των μεταπτυχιακών φοιτητών, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη να αξιοποιηθεί άμεσα καθώς ήδη έχει αρχίσει να «γερνάει» και χρειάζεται συντήρηση.
Η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση έχει χωρητικότητα 5.191 θέσεων και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συνεδριακός ή εκθεσιακός χώρος αλλά και για άλλες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, έχει μεγάλο περιβάλλοντα χώρο, ενώ σύντομα σε κοντινή απόσταση θα λειτουργεί και σταθμός του μετρό.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά τόνισε επίσης ότι θα πρέπει σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και τον Δήμο Νίκαιας να οριστεί ποιος θα κάνει τη μελέτη και τη χρηματοδότηση του έργου, τονίζοντας παράλληλα ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ από το πακέτο Γιούνκερ αλλά και από ιδίους πόρους.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk