Και η Ελλάδα στο πρόγραμμα «τυπώματος χρήματος» της ΕΚΤ

Οι ελληνικές μετοχές έκαναν «βουτιά» μεγαλύτερη του 23% τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ ως και τον Φεβρουάριο εφέτος σημείωναν πτώση 30%.

Οι ελληνικές μετοχές έκαναν «βουτιά» μεγαλύτερη του 23% τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ ως και τον Φεβρουάριο εφέτος σημείωναν πτώση 30%. Στη συνέχεια όμως σημείωσαν το μεγαλύτερο ράλι μεταξύ των 93 αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg με κέρδη 40% το τελευταίο τρίμηνο και τώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει «σβήσει» σχεδόν όλες τις ετήσιες απώλειές του, την ώρα που οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν χαμηλότερα κατά 8%.
Την ίδια ώρα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε ως 7,4%, ενώ η Morgan Stanley είχε εκτιμήσει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει τις αποδόσεις ως το 5,7%, εκτιμώντας μάλιστα πως η σειρά των ελληνικών ομολόγων (GGB strip) θα ανέλθει στα 81 σεντς του ευρώ στο σενάριο της ελάφρυνσης του χρέους και εφόσον οι αγορές της ΕΚΤ αρχίσουν να υλοποιούνται.
Στο τρίτο τρίμηνο ή στις αρχές του τέταρτου τριμήνου θα μπορούσε η ΕΚΤ να εντάξει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτίμησαν μεταξύ άλλων οι αναλυτές Lefteris Farmakis, Jeff Greenberg και Themos Fiotakis της UBS, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα αποτελούν καλά νέα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (μετοχές και ομόλογα). Ωστόσο, όπως εκτιμούν, η πολυπλοκότητα του θέματος και η σταδιακή διαδικασία της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Reinhard Cluse της UBS, η διαίρεση μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη έχει καταστεί λιγότερο ευδιάκριτη, ενώ ο αντίκτυπος της ποσοτικής χαλάρωσης για την οικονομία της ευρωζώνης ήταν πολύπλευρος.
Περιορισμός δαπανών


Η ποσοτική χαλάρωση οδήγησε στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων περιορίζοντας τις δαπάνες για τόκους των κυβερνήσεων, υποβοηθώντας έτσι και τη δημοσιονομική εξυγίανση ορισμένων χωρών. Επίσης, αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα ήταν ισχυρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα βοηθήθηκαν σημαντικά από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων.
Οι δύο πρώτες εξοικονόμησαν από το 2012 ως το 2017 ποσό ίσο με το 1,4% του ΑΕΠ τους και η Ελλάδα το 1,3% του ΑΕΠ της. Στους κερδισμένους ακολουθεί η Γερμανία, που εξοικονόμησε το 1% του ΑΕΠ της. Ως εκ τούτου, παρά τη σημαντική κριτική στη Γερμανία σχετικά με τις επιπτώσεις της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων από την ΕΚΤ, το γερμανικό Δημόσιο φαίνεται να επωφελήθηκε σημαντικά από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων.
Οι παραπάνω επισημάνσεις οδηγούν τους οικονομολόγους της UBS στην εκτίμηση πως, όταν μελλοντικά θα επιχειρηθεί η κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, θα υπάρξουν δύο κίνδυνοι:
Οχι μόνο από τη νομισματική σύσφιγξη μέσω της ανόδου των επιτοκίων αλλά και από τη δημοσιονομική μέσω της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες. Από την άλλη πλευρά, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που φέρνουν στα έσοδα οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων θα εξαρτηθούν από το πώς ξοδεύουν οι κυβερνήσεις τα χρήματα αυτά.
Αν επενδύουν σε υποδομές ή άλλους τομείς που ενισχύουν την ανάπτυξη, θα βελτιωθεί η ικανότητά τους να διαχειριστούν το χρέος στο μέλλον. Αν όμως τα χρήματα «σπαταλούνται» κυρίως για να χρηματοδοτηθεί η κρατική κατανάλωση, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μελλοντική εξυπηρέτηση του χρέους, ειδικά αν τα επιτόκια πάρουν την ανιούσα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk