Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Αν και οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές διεθνών τραπεζών «βλέπουν» πως οι πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της ξεπερνούν το 50%,

Αν και οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές διεθνών τραπεζών «βλέπουν» πως οι πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της ξεπερνούν το 50%, εν τούτοις τα αρνητικά σενάρια δεν είναι λίγα, ενώ σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα για την επόμενη ημέρα συνθέτουν ένα μάλλον δύσκολο σκηνικό για τη χώρα.
Για τους αναλυτές, μία συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έγκαιρα εφόσον η Ελλάδα αποδεχθεί μέτρα περίπου 9 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του πρόσθετου πακέτου των 3,6 δισ. ευρώ), καθώς οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για κακής ποιότητας συμβιβασμό, ενώ παράλληλα το ΔΝΤ πέρα από αξιόπιστα μέτρα δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση χρέους συμβατή με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Για ορισμένους οικονομολόγους μάλιστα οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν τελικά σε αυξημένη πίεση προς την Ελλάδα ώστε να αποδεχθεί επιπλέον μέτρα σε προληπτική βάση για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και να μην υποχρεωθούν έτσι οι Ευρωπαίοι να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις στο θέμα του χρέους, όπως ζητούσε το ΔΝΤ.
Η επόμενη δόση


Η κυβέρνηση φιλοδοξεί μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού και Φορολογικού να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης ώστε να λάβει την επόμενη δόση βοήθειας, τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, και να αντεπεξέλθει στις υψηλές λήξεις χρεών και ομολόγων τον Ιούλιο. Η Αθήνα ελπίζει ότι η έγκριση του νομοσχεδίου πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας θα πείσει τους εταίρους της ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος και δεν θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Για τη UBS η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν σε ποσοστό 50%-60% να έρθουν σε συμφωνία πριν τις 20 Ιουλίου, οπότε λήγει το ομόλογο που πρέπει να αποπληρώσει η χώρα προς την ΕΚΤ, ενώ η εμπλοκή του ΔΝΤ (τεχνική υποστήριξη ή συμμετοχή σε νέο πρόγραμμα) θα εξαρτηθεί από τον συμβιβασμό που θα επιτευχθεί στα προληπτικά μέτρα, και σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να υπερβεί το 10% του συνολικού ποσού, αφού η συμμετοχή του Ταμείου επιδιώκεται από τους Ευρωπαίους για την τεχνογνωσία και την πειθαρχία του.
Αν οι διαπραγματεύσεις τραβήξουν όλο τον Μάιο, οι ΗΠΑ, όπως εκτιμά, μπορεί να ζητήσουν από το ΔΝΤ να συμβιβαστεί με την Ελλάδα ή να «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις για μετά την 23η Ιουνίου.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να περιμένει κάποια στήριξη στη δεύτερη περίπτωση, με τη μορφή, για παράδειγμα, αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες. Στη συνέχεια αν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι υπέρ της ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών θα συνεχιστούν με «καλή θέληση». Αν όμως το δημοψήφισμα είναι αρνητικό η Γαλλία και η Γερμανία ίσως προχωρήσουν ταχύτερα σε ενοποίηση, με την Ελλάδα να καθίσταται ίσως «πειραματόζωο» για την επόμενη ημέρα.
Αν πάντως οι πιέσεις των εταίρων ενταθούν τότε δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε εκλογές, αν και για τη UBS ένα τέτοιο ενδεχόμενο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες καθώς αυξάνει το ρίσκο η κυβέρνηση να βρεθεί εκτός εξουσίας. Επίσης αν επιλεγεί η λύση του δημοψηφίσματος μπορεί να σκληρύνει η στάση των δανειστών. Από την άλλη πλευρά όσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση το ρίσκο του Grexit παραμένει στο τραπέζι έστω και αν συγκεντρώνει πιθανότητες 20%-30%, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που βλέπουν καλές προοπτικές εκτός της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 30% έναντι 22% στα τέλη του 2015.
Εκτακτη χρηματοδότηση


Για την Credit Suisse, εάν μια συμφωνία δεν επιτευχθεί πριν από το τέλος του Μαΐου, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να διακοπούν τον Ιούνιο, ενώ για να καλυφθεί η δόση του Ιουλίου προς την ΕΚΤ δεν αποκλείεται μια έκτακτη ενδιάμεση χρηματοδότηση από τον EFSM. Σε ένα λιγότερο πιθανό σενάριο, η χώρα οδηγείται σε εκλογές, αλλά με τις δημοσκοπήσεις να βλέπουν μια ξεκάθαρη νίκη της Κεντροδεξιάς, ενώ στο βασικό της σενάριο η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Μάιο και η χώρα θα επωφεληθεί στη συνέχεια από την επαναφορά του waiver, από τη συμφωνία για ένα πλαίσιο ελάφρυνσης χρέους, καθώς και από τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.
Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί παρά την πολιτική αβεβαιότητα, εκτιμά η Morgan Stanley, προτείνοντας μάλιστα αγορά κρατικών ομολόγων. Οπως εκτιμά, τα προβλήματα χρηματοδότησης και η έλλειψη ρευστότητας πιθανότατα θα δημιουργήσουν σημαντική πίεση στην ελληνική οικονομία. Αν δεν εκταμιευτεί ρευστό τις επόμενες εβδομάδες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πιθανότατα θα αυξηθούν υπέρμετρα και η αποπληρωμή τους θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη και γι’ αυτό απαιτείται ρεαλισμός μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.
Η ΕΚΤ πιθανότατα θα πάρει κάποιον χρόνο προτού εντάξει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται όπως αναφέρει η «ισχυρή ιδιοκτησία» του προγράμματος, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση τα ελληνικά ομόλογα θα κινηθούν προς τα 81 σεντς.
«Πιστεύουμε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πλησιάζει στο τέλος της και η επιτυχής ολοκλήρωση θα επιτευχθεί σύντομα» εκτιμούν και ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων, εκτιμώντας πως το ελληνικό δεκαετές ομόλογο θα μπορούσε να κερδίσει ως και κατά 300 μονάδες βάσης και βλέποντας πτώση της απόδοσής του στο 5,7%.


Economist
Φόβοι για εκλογές και Grexit

«Οι άνθρωποι αλλάζουν, οι Ελληνες όχι» ανέφερε o «Economist», που δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές αν δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η χώρα έχει χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Μάιο και ίσως και τον Ιούνιο, αλλά από την 20ή Ιουλίου που λήγει το ομόλογο ύψους 2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και ίσως με ένα Grexit. Την ώρα που η Ευρώπη θα παρακολουθεί το δημοψήφισμα της Βρετανίας το τελευταίο που χρειάζεται είναι άλλο ένα «ελληνικό δράμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk