Πολιτικές πιέσεις στις αγορές της Τουρκίας

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι αγορές στην Τουρκία, με τις μετοχές στην Κωνσταντινούπολη να υποχωρούν και τις αποδόσεις των ομολόγων της χώρας να παίρνουν την ανιούσα,

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι αγορές στην Τουρκία, με τις μετοχές στην Κωνσταντινούπολη να υποχωρούν και τις αποδόσεις των ομολόγων της χώρας να παίρνουν την ανιούσα, με τη λίρα να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση της χρονιάς, απόρροια της είδησης της απoχώρησης του Αχμέντ Νταβούτογλου από την προεδρία του AKP και τον πρωθυπουργικό θώκο.
Η αποδοκιμασία του Νταβούτογλου στις προσπάθειες του Ερντογάν να βάλει την Τουρκία σε ένα περισσότερο προεδρικό πολιτικό σύστημα έχει αναζωπυρώσει τον πολιτικό κίνδυνο, που ήταν ανέκαθεν μία από τις μεγάλες ανησυχίες για τη χώρα, ανέφεραν οι αναλυτές, σχολιάζοντας μάλιστα ότι η εδραίωση της εξουσίας σε ένα μόνο πρόσωπο σπάνια τελειώνει καλά και μάλλον δεν θα έρθει χωρίς υψηλό κόστος.
Η πολιτική ένταση επιβαρύνει τις κινητές αξίες που εκφράζονται στο τοπικό νόμισμα εν μέσω μειωμένης διάθεσης για την ανάληψη κινδύνου παγκοσμίως, εκτίμησε μελέτη της Finansbank. Το πολιτικό περιβάλλον είναι πολύ απρόβλεπτο και αυτό θα έχει σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις στο ρίσκο κινδύνου της χώρας, αυξάνοντας τις διακυμάνσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο και δυσχεραίνοντας τις μακροοικονομικές προοπτικές.
Ο πληθωρισμός


Αναλυτές εκτίμησαν ότι η Τουρκία έχει σοβαρό πρόβλημα με τον πληθωρισμό και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την τόνωση της ανάπτυξης δεν θα το εξαφανίσουν. Η νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετά σφιχτή για να βοηθήσει τον πληθωρισμό και η πρόσφατη αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος θα τεθεί επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δεν έχει βοηθήσει.
Ο Eρντογάν επιθυμεί να υπάρχει ένας εκτελεστικός πρόεδρος στη χώρα αλλάζοντας το υπάρχον κοινοβουλευτικό σύστημα. Αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο προαναγγέλλει ενίσχυση των απολυταρχικών καταστάσεων.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου ανέφερε ότι δεν θα διεκδικήσει την αρχηγία του κυβερνώντος κόμματος AKP σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου.
Για τους αναλυτές ο διορισμός του υποδιοικητή Murat Cetinkaya φέρεται μια καλή λύση από τα εναλλακτικά σενάρια, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι ακολουθώντας μάλλον μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική θα ενισχύσει τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα αυξάνοντας τον κίνδυνο οι επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη στη χώρα. Οπως εκτιμούν, o πρωταρχικός στόχος του Eρντογάν να εδραιώσει τη δύναμή του δεν θα έρθει χωρίς υψηλό κόστος.
Οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι στην Τουρκία έχουν κάνει μια δραματική επιστροφή. Η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρωθυπουργός, ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, η πιθανή επιπλέον ενίσχυση της προεδρίας και η πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές και τους επενδυτές, αναφέρουν οικονομολόγοι ξένων οίκων. Κατά την τελευταία δεκαετία πάντως η τουρκική οικονομία αναπτυσσόταν με ραγδαίους ρυθμούς.
Το Δημόσιο


Το ΑΕΠ του 2016 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 735 δισ. δολάρια, ενώ το 2002, όταν η χώρα εξερχόταν από την κρίση του 1998-2002, έφθανε μόλις τα 232,7 δισ. δολάρια. Να σημειώσουμε ότι το 2002 το ΑΕΠ της Ελλάδας, καθώς η ελληνική οικονομία είχε ακόμη μερικώς συγκρίσιμο μέγεθος με την τουρκική, βρισκόταν στα 155 δισ. ευρω, ενώ εξαιτίας και της εξαετούς ύφεσης κυμαίνεται πλέον κάτω από τα 180 δισ. ευρω.
Το νοικοκύρεμα του Δημοσίου ήταν ο ένας πυλώνας της πολιτικής που ακολουθήθηκε, ο άλλος ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις που βοήθησαν σημαντικά στην προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, είτε με τη μορφή των ξένων άμεσων επενδύσεων είτε με τη μορφή βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων που βοήθησαν τον χρηματιστηριακό και τον τραπεζικό τομέα.
Φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν ήταν να καταστεί η Τουρκία μία από τις 12 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου ως το 2023. Σύμφωνα με μελέτη της PwC, η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης προς τις αναδυόμενες αγορές θα συνεχιστεί τις ερχόμενες δεκαετίες, με την Τουρκία να αναμένεται ότι θα κρατήσει τη θέση της στους G20 και ότι μαζί με την Αίγυπτο θα ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη ΝΑ Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC για το πώς θα διαμορφωθεί η παγκόσμια κατάταξη των οικονομιών με βάση το ΑΕΠ σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης, η Τουρκία από τη 17η θέση το 2014 εκτιμάται ότι θα βρεθεί στη 14η θέση το 2030.

«Φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου
Η τεράστια δασική πυρκαγιά σε πετρελαιοφόρα περιοχή στον Καναδά και η κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη οδηγούν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στο brent crude ενισχύονταν πάνω από ένα δολάριο το βαρέλι, στα 46,56 δολάρια, καθώς οι επενδυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές, τιμολογούν τις δυσχέρειες στον εφοδιασμό σε μια αγορά με υπερβάλλουσα προσφορά. «Δεν σε ενδιαφέρει αν θα χάσεις μισό εκατομμύριο βαρέλια» (στην παραγωγή), είπε σύμφωνα με το Reuters ο Olivier Jakob, υπεύθυνος Στρατηγικής στην Petromatrix. «H αγορά γίνεται πολύ πιο ευαίσθητη στις δυσκολίες εφοδιασμού». Η δασική πυρκαγιά που μαίνεται στον Δυτικό Καναδά στην πετρελαϊκή πόλη Fort McMurray έχει οδηγήσει στην εκκένωση 88.00 ανθρώπων και έχει κάψει 1.600 κτίρια, ενώ μπορεί να καταστρέψει μεγάλο μέρος της πόλης, είπαν οι Αρχές, οι οποίες έχουν διακόψει προληπτικά τη λειτουργία πετρελαιαγωγών στην ευρύτερη περιοχή.
Στη Λιβύη, όπου η παραγωγή έχει ήδη μειωθεί, υπάρχουν ανησυχίες για διακοπές στον εφοδιασμό μετά την ένταση μεταξύ των πολιτικών φραξιών στα ανατολικά και στα δυτικά της χώρας που απέτρεψαν τη φόρτωση παραγγελίας της Glencore. Αξιωματούχος της Λιβύης προειδοποίησε ότι η παραγωγή μπορεί να μειωθεί κατά 120.000 βαρέλια την ημέρα αν συνεχιστούν οι εντάσεις. Η παραγωγή της χώρας έχει ήδη μειωθεί κάτω από το 25% του υψηλού του 2011 που ήταν 1,6 εκατ. βαρέλια.
Το πετρέλαιο αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμες αδυναμίες, ωστόσο οι μακροπρόθεσμες προοπτικές φαίνονται ευνοϊκότερες, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές. Τα hedge funds αύξησαν μάλιστα τις καθαρές ανοδικές (long) θέσεις τους σε επίπεδα-ρεκόρ το τελευταίο διάστημα την ώρα που οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί κατά περίπου 70% από τα χαμηλά του 2016. Συνολικά εξάλλου υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν πως έφθασε η ώρα οι αγορές εμπορευμάτων να πάρουν την ανιούσα. Η Citigroup, π.χ., εκτιμά ότι το αδύναμο δολάριο και η σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της αγοράς εμπορευμάτων.
Η Goldman Sachs όμως δεν βλέπει κάποια σημαντική αλλαγή στα θεμελιώδη δεδομένα και προσθέτει ότι τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ την καθιστούν απαισιόδοξη για τα εμπορεύματα. Τα hedge funds όμως παραμένουν αισιόδοξα. Τα στοιχήματά τους υπέρ των εμπορευμάτων έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk