Τι φανερώνουν τα πόθεν έσχες 2010 και 2011 του Αλέξη Τσίπρα

Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες του 2010 έχουν δημοσιοποιηθεί και κρατηθεί από τη Βουλή που, σε ηλεκτρονική μορφή, τις είχε δώσει τότε σε όλα τα ΜΜΕ.

Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες του 2010 έχουν δημοσιοποιηθεί και κρατηθεί από τη Βουλή που, σε ηλεκτρονική μορφή, τις είχε δώσει τότε σε όλα τα ΜΜΕ.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εκποίηση του εταιρικού μεριδίου από πλευράς του νυν Πρωθυπουργού, η οποία έγινε τον Ιανουάριο του 2010, δεν αναγράφεται στη δήλωση Πόθεν Έσχες του 2011 που είναι επίσης δημοσιοποιημένη.
Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν ή μάλλον πολλαπλασιάζονται.

Το δημοσίευμα των Νέων και η απάντηση του Μαξίμου

«Καραμάνος, Παππάς και Τσίπρας ΟΕ»

Παραλείψεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού πιστοποιούν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ». Σύμφωνα με αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δηλώσει ούτε τη συμμετοχή του σε μια ομόρρυθμη εταιρεία που είχε ιδρύσει από κοινού με τον Νίκο Παππά και άλλο ένα, αυτοδιοικητικό, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το 2007, ούτε το χρηματικό ποσό που εισέπραξε από την αδελφή του, όταν της μεταβίβασε το μερίδιό του τον Ιανουάριο του 2010, ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής τρεις μήνες νωρίτερα.
Ο συνεταιρισμός των τριών
Ηταν Ιούνιος του 2007. Τρεις φίλοι, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καραμάνος αποφασίζουν να ιδρύσουν συνεταιρικά μια τεχνική εταιρεία. Ο πρώτος και ο τρίτος είναι πολιτικοί μηχανικοί. Ο Παππάς δεν έχει επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο κι εκείνη την εποχή φέρεται ότι ζει στη Βρετανία. Εντάσσεται ωστόσο στο σχήμα, καταβάλλοντας σύμφωνα με το καταστατικό τις 33.000 ευρώ που του αναλογούν, ως το μερίδιο του αρχικού κεφαλαίου που ανερχόταν στις 99.000 ευρώ.
Η εταιρεία βαπτίζεται «Αγνάντι ΟΕ» και αλλάζει σύνθεση στις αρχές του 2010. Ο Αλέξης Τσίπρας – που κατά την ίδρυσή της είχε μόλις εμφανιστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Συνασπισμού στον Δήμο Αθηναίων – μεταβιβάζει το μερίδιό του λίγο μετά τις εκλογές του 2009, οπότε και εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Ως αγοράστρια του μεριδίου εμφανίζεται η αδελφή του Ζαννέτ. Οι άλλοι δύο συνεταίροι παραμένουν στο σχήμα μέχρι τη λύση της «Αγνάντι» το 2015 – όταν πια ο Παππάς είναι ήδη βουλευτής και υπουργός και ο Καραμάνος έχει από τον Ιούνιο του 2014 εκλεγεί στο Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής και υπηρετεί ως αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών υπό τη Ρένα Δούρου.

Το οικόπεδο στη Σέριφο
Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, σκοπός της είναι «η κατασκευή οικοδομών κάθε είδους, επί οικοπέδων και γηπέδων ανηκόντων στην εταιρία ή σε τρίτους» καθώς και «η ανάληψη κάθε είδους οικοδομικών, τεχνικών και κατασκευαστικών εργολαβιών και κάθε είδους έργου, δημόσιου ή ιδιωτικού». Πράγματι λίγες ημέρες μετά την ίδρυσή της, το καλοκαίρι του 2007, η «Αγνάντι ΟΕ» προέβη σε αγορά άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου εμβαδού 6.055 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Ψηλός Γκρεμνός ή Γιαλούδι της Σερίφου. Το ακίνητο αγοράστηκε αντί 40.000 ευρώ.
Στη δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλε ο Τσίπρας το 2010 δεν υπάρχει εγγραφή σχετική με τη συμμετοχή του στην εταιρεία. Σύμφωνα με τον νόμο, η δήλωσή έπρεπε να περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι την 31/12/2009 – άρα και τη σχέση του με την «Αγνάντι ΟΕ» η οποία λύνεται στις 11 Ιανουαρίου 2010.
Παράλειψη – και μάλιστα διπλή – υπάρχει και στο πόθεν έσχες της επόμενης χρονιάς, που υποβλήθηκε το 2011 και αφορά το οικονομικό έτος 2010. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δήλωσε τη μεταβίβαση του εταιρικού του μεριδίου, ούτε το ποσό των 33.000 ευρώ που, σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό, η Ζαννέτ Τσίπρα «κατέβαλε σε μετρητά στον πωλητή» αδελφό της, προκειμένου να αποκτήσει το 1/3 της «Αγνάντι». Εκείνη τη χρονιά, ο Τσίπρας δηλώνει μόνο το ακίνητο 114 τ.μ. στην Κυψέλη στο οποίο διαμένει.
Το στοιχείο που καθιστά αξιοσημείωτη την παράλειψη είναι ότι έτσι δεν φαίνεται το ακίνητο της Σερίφου που είχε αγοραστεί το 2007. Νομικοί κύκλοι εξηγούσαν στα «ΝΕΑ» ότι η μη δήλωση της εταιρείας την καθιστά έτσι όχημα κτήσης άλλου, μείζονος περιουσιακού στοιχείου – του οικοπέδου των έξι στρεμμάτων. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για δηλώσεις ετών για τα οποία ο έλεγχος έχει περαιωθεί, οπότε, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται διορθωτική δήλωση.
Η λύση
Η «Αγνάντι ΟΕ» συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 – δώδεκα μήνες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει στην εξουσία. Ο Τσίπρας και ο Παππάς είναι πια στο Μαξίμου. Ο πρώτος δεν είναι πια εταίρος, αλλά ο δεύτερος παραμένει ώς το τέλος της χρονιάς. Τότε και οι τρεις εταίροι (Παππάς, Καραμάνος και Ζαννέτ Τσίπρα) αποφασίζουν τη λύση της.
Είναι άγνωστο αν ο Νίκος Παππάς, που στο μεταξύ είχε εκλεγεί βουλευτής και διοριστεί υπουργός, έχει συμπεριλάβει στη δική του δήλωση την εταιρική του συμμετοχή. Τα πόθεν έσχες για τις δύο τελευταίες χρονιές δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα. Εκείνο πάντως που προκύπτει και από το ιδιωτικό συμφωνητικό για τη λύση της εταιρείας είναι ότι το οικόπεδο της Σερίφου ήταν ακόμη στην κυριότητά της. Η «Αγνάντι» βρίσκεται τώρα υπό εκκαθάριση με εκκαθαριστές τούς ίδιους τους εταίρους της. Οπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο συμφωνητικό, οι τρεις «ενεργούντες από κοινού, θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εκκαθάριση της εταιρίας (…) και στη διανομή της απομένουσας εταιρικής περιουσίας μεταξύ τους κατά την αναλογία της συμμετοχής τους στο εταιρικό κεφάλαιο και την εταιρική περιουσία, ήτοι κατά το 1/3 στον καθένα των εταίρων, περιλαμβανομένου και του ακινήτου της εταιρίας».

Τι απαντά το Μαξίμου

Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία. Την ημέρα που όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναδεικνύουν την αποκάλυψη των Panama Papers, τα «Νέα» δημοσιεύουν μια νέα ακόμη πιο τρομακτική αποκάλυψη.

Ο Πρωθυπουργός το 2007 πριν ακόμη αναλάβει Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε το θράσος να ζει από την επαγγελματική του δραστηριότητα και όχι από δωρεές μεγάλων εταιριών-προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου. Και ακόμη χειρότερα, πριν την κρίση σχεδίαζε να επενδύσει …στη Σέριφο! Τί να πει κανείς; Έτσι είναι η ζωή! Άλλοι στις Παρθένες Νήσους και άλλοι στη Σέριφο!

ΥΓ1: Η τρομακτική αποκάλυψη των «Νέων» έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη. Προηγήθηκε το ίδιο ακριβώς δημοσίευμα (πού αλλού;) στο «Πρώτο Θέμα» το 2009 (9/8) και στα «Παραπολιτικά» το 2012 (22/9).

ΥΓ2: Άνθρακες ο θησαυρός. Στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας.

Και νέα ανακοίνωση του Μαξίμου

Όταν τα «Νέα» διαψεύδουν τα «Νέα»

Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος των «Νέων» σχετικά με την υποτιθέμενη απόκρυψη συμμετοχής σε ομόρρυθμη εταιρία του Αλέξη Τσίπρα από τη δήλωση «πόθεν έσχες», παραθέτουμε δημοσίευμα των Νέων από τις 20/9/2010* στο οποίο τα «Νέα» αναφέρουν για τον Αλέξη Τσίπρα:

«Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε το 2008 εισοδήματα 21.588 ευρώ.

Δηλώνει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 114 τ.μ. στην Αθήνα που απέκτησε με γονική παροχή το 1996 και κάτοχος μηχανής 650 κ.ε. που απέκτησε τα 2007 με αγορά έναντι 7.300 ευρώ.

Για το 2008 δηλώνει καταθέσεις 2.949 ευρώ στην Άλφα και μέτοχος σε ομόρρυθμη εταιρεία που ξεκίνησε το 2007 με κεφάλαιο εισφοράς 33.000 ευρώ. Ωστόσο δηλώνει ότι έχει αποχωρήσει πλέον από αυτή την εταιρεία

Το σχόλιο των Νέων

Πρώτα το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει τη συμμετοχή του στην «Αγνάντι ΟΕ» από το 2010.

Όμως στη δήλωση του 2010 που ανήρτησαν ΤΑ ΝΕΑ η συμμετοχή του κ.Τσίπρα στην «Αγνάντι ΟΕ» δεν εμφανιζόταν.

Μετά έγιναν πιο προσεκτικοί. Διέρρευσαν σε φίλια ΜΜΕ ότι πρόκειται για τη δήλωση του 2009 _ μόνο που αυτή βρέθηκε να έχει αναρτηθεί στο accountability.gr και αναφορά σε εταιρεία δεν υπάρχει στην οικεία σελίδα.

Μετά κυκλοφόρησαν στη Βουλή δύο φύλλα χαρτιού από Πόθεν Έσχες χωρίς ημερομηνία και χωρίς πρωτόκολλο όπου εμφανίζεται εγγεγραμμένη η «Αγνάντι ΟΕ» _ δεν τα έστειλαν ηλεκτρονικά στους δημοσιογράφους για ευνόητους νομικούς λόγους.

Εν συνέχεια σανίδα σωτηρίας έδωσε δημοσίευμα των ΝΕΩΝ του φθινοπώρου του 2010 που αναφέρεται στη δήλωση Πόθεν Έσχες του 2008. Σε αυτήν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσίπρας δηλώνει τη συμμετοχή στην «Αγνάντι ΟΕ» διαβεβαιώνοντας ότι έχει αποχωρήσει πλέον.

Τρία απλά ερωτήματα πέραν της έλλειψης ημερομηνίας που βγάζει μάτι και πρωτοκόλλου:

Τι έγινε από το 2008 ως τον Ιανουάριο του 2010 όταν, σύμφωνα με τροποποίηση του καταστατικού της «Αγνάντι ΟΕ», ο Τσίπρας αποχώρησε πραγματικά από την εταιρεία;

Αν αποχώρησε το 2010 _ γιατί δεν αναφέρεται η εταιρεία στις δηλώσεις του 2010 (χρήση 2009) και του 2011 (χρήση 2010);

Τέλος _ μια και φτάσαμε στο 2008. Τη χρονιά εκείνη ο Τσίπρας ήταν εταίρος μόνο στην Αγνάντι; Ή μήπως και σε άλλη εταιρεία (ας πούμε την Γ.Τσίπρας & Α.Τσίπρας ΟΕ); Και πότε αποχώρησε από αυτήν; Μήπως αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2008; Αναγράφεται αυτό σε κάποια δήλωση;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk