Την πεποίθηση όλων στην Ευρώπη ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σε λίγες μέρες μετέφερε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του στην ΚΟ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι για πρώτη φορά σε 6 χρόνια η χώρα διαπραγματεύεται και υπάρχει ομοφωνία Αθήνας-δανειστών ως προς τις εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική προσπάθεια που απομένει για να κλείσει η αξιολόγηση.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απαντητική επιστολή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών ότι θα ήταν «ανοησία» να εξωθηθεί η Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός, αλλά διαχώρισε τη στάση ορισμένων αξιωματούχων του Ταμείου, που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση και δεν φαίνεται να έχουν την ίδια αντίληψη.

«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν ξέραμε μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι ‘ανόητοι’» συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σειρά «ανοησίες» από το Ταμείο στα προηγούμενα μνημόνια που κόστισαν το 25% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας.

Θύμισε ότι το 2013 το ΔΝΤ διά του οικονομολόγου Ολιβιέ Μπλανσάρ μίλησε για το λάθος πολλαπλασιαστή. «Τα λάθη συνεχίστηκαν. Κάθε πρόβλεψη του Ταμείου ήταν εκτός πραγματικότητας και αυτό φάνηκε στις εκτιμήσεις του για την ύφεση το 2012 και το 2013.

» Τότε η γενική διευθύντρια απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου. Από τότε το πρόγραμμα ξεπεράστηκε γιατί αποκτήθηκε επαρκής εμπειρία σου ‘Κασίδη το κεφάλι’».

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική και στη Νέα Δημοκρατία, καλώντας την να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για τα capital controls, ενώ την κατηγόρησε ότι επιθυμεί την αποτυχία της αξιολόγησης, «για να παλινορθώσουν το δικό τους καθεστώς».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία, αλλά δεν θα δώσουμε τίποτε παραπάνω και αυτό περιμένουμε και από όλους τους υπόλοιπους: να σεβαστούν ό,τι υπέγραψαν».

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Panamalinks σε σχέση με τη ΝΔ και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει αντίδρασης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ούτε όμως και ανησυχία για θέματα ασφάλειας, για να αναρωτηθεί: «υπάρχει καμιά λίστα φοροφυγάδων που δεν είναι μέσα ο κ. Παπασταύρου;»

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα περάσει τον κάβο και θα δικαιωθεί και ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έως τις 22 Απριλίου.