Η εναρμόνιση με τον WADA φέρνει νέα μέτρα κατά του ντόπινγκ

«Θα έρθει η μέρα που οι αθλητές θα προσέρχονται σε πολυαθλητικά γεγονότα, όπως οι Ευρωπαϊκοί ή οι Παναμερικανικοί Αγώνες, γνωρίζοντας ότι θα αγωνιστούν σε δίκαιο επίπεδο ανταγωνισμού, χωρίς απατεώνες που χρησιμοποιούν αναβολικά».

«Θα έρθει η μέρα που οι αθλητές θα προσέρχονται σε πολυαθλητικά γεγονότα, όπως οι Ευρωπαϊκοί ή οι Παναμερικανικοί Αγώνες, γνωρίζοντας ότι θα αγωνιστούν σε δίκαιο επίπεδο ανταγωνισμού, χωρίς απατεώνες που χρησιμοποιούν αναβολικά». Η σαφέστατη για τις προθέσεις του δήλωση ανήκει στον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), σερ Κρεγκ Ρίντι. Ο γ’ πρόεδρος στην ιστορία του Οργανισμού πρωτοστατεί σε μια νέα, πιο επιθετική, πολιτική του WADA για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Δεν έχει διστάσει να βάλει κατά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), να προκαλέσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από κάθε διοργάνωση στίβου (μέχρι την πλήρη συμμόρφωσή της) και να έχει υπό την απειλή αποκλεισμού ακόμη και τη Βραζιλία, η οποία διοργανώνει σε λίγους μήνες τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016.
Βαρύτατοι υπαινιγμοί


Οι χώρες που απειλούνται με αποκλεισμό, όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του WADA στο Κολοράντο Σπρινγκς, χωρίστηκαν σε (χρωματικές) κατηγορίες και στη δεύτερη (πορτοκαλί) έχει συμπεριληφθεί και η Ελλάδα, μαζί με τις Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Μεξικό και Βραζιλία! Αιτία αποτελεί η μη εναρμόνιση των χωρών, παρά τις προειδοποιήσεις εδώ και 2-3 χρόνια, με τους κανονισμούς που έχει θέσει ο WADA, γεγονός που κάνει τους αξιωματούχους του Οργανισμού να αφήνουν υπαινιγμούς για κρατικό ντόπινγκ.
Το τελευταίο άλλωστε οδήγησε τον WADA στην πρόταση για αποκλεισμό των Ρώσων, μετά τις έρευνες που ακολούθησαν τις καταγγελίες του ρώσου ατζέντη αθλητών Αντρέι Μπαράνοφ (τον Απρίλιο του 2014 έδωσε στην IAAF στοιχεία περί δωροδοκιών και εκβιασμών σχετικά με τη χορήγηση απαγορευμένων ουσιών σε ρώσους αθλητές στίβου) αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις του ιταλού χρυσού ολυμπιονίκη στο Πεκίνο (2008) Αλεξ Σβάρτσερ.
Στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης (24/11), ο υπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να φέρει προς ψήφιση από τη Βουλή το νομοσχέδιο εναρμόνισης» ώστε να λήξει το θέμα για την Ελλάδα άμεσα.

«Το νομοσχέδιο θα είχε ήδη έρθει στη Βουλή αν δεν μας καθυστερούσε η κατάσταση που επικρατεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο έχουμε κάνει όλες τις διεργασίες και θα είμαστε εναρμονισμένοι πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχουμε λάβει, την άνοιξη του 2016»
δηλώνει στο «Βήμα» ο υπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής που θα φέρει και ειδική διάταξη για τα προνόμια που απολαμβάνουν αθλητές και αθλήτριες που βρίσκονται εκ των υστέρων να έχουν κάνει χρήση αναβολικών.

«Η βούλησή μας να καταπολεμήσουμε το ντόπινγκ είναι δεδομένη. Και θα αποδειχθεί και με το νομοσχέδιο αλλά και με τις αποφάσεις μας. Οπως είπα και στη Βουλή, αυξήσαμε τη χρηματοδότηση του ΕΣΚΑΝ από τις 50.000 στις 200.000 και εκτός από τη θεσμική του θωράκιση του προσφέρουμε και οικονομική ενίσχυση ώστε να λειτουργεί κανονικά και σωστά»
επισημαίνει ακόμη ο κ. Κοντονής που περιμένει τις τελικές προτάσεις για το νομοσχέδιο εναρμόνισης της Ελλάδας με τις επιταγές του WADA.
Η εναρμόνιση σημαίνει αυστηροποίηση μέτρων και ποινών, αλλά πρωτίστως και κυρίως α) θέσπιση ανεξάρτητης πειθαρχικής επιτροπής (εν προκειμένω θα τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, ΕΣΚΑΝ) που θα καταργήσει τις πειθαρχικές επιτροπές των ομοσπονδιών και β) υιοθέτηση του «βιολογικού διαβατηρίου»!
Γίνεται αντιληπτό πως οι πειθαρχικές επιτροπές των ομοσπονδιών ήταν πιο εύκολο ή ας υποθέσουμε πιο πιθανό να επηρεαστούν ή να αντιμετωπίσουν με επιείκεια τους κατηγορουμένους. Υπό μία έννοια οι ελεγκτές ήταν και ελεγχόμενοι. Η ανεξάρτητη (9μηλής) επιτροπή, που θα αποτελείται από τρεις νομικούς, τρεις γιατρούς και εκπρόσωπο ΕΟΕ, αθλητών και ομοσπονδιών, θα διασφαλίζει – κατά πολύ μεγαλύτερο βαθμό – την αμερόληπτη και άμεση αντιμετώπιση των υποθέσεων.
Το «βιολογικό διαβατήριο» θα είναι η καρτέλα κάθε αθλητή/αθλήτριας με το αρχείο των εξετάσεών του, όπου η οποιαδήποτε (σημαντική) μεταβολή που θα παρουσιάζεται στις τιμές ενός δείκτη θα αποτελεί ένδειξη για τη χρήση απαγορευμένης ουσίας.
Ανάκληση προνομίων


Τέλος, σε ό,τι αφορά τους αθλητές και τις αθλήτριες που συλλαμβάνονται εκ των υστέρων να έχουν πάρει απαγορευμένα φάρμακα, θα υπάρξει διάταξη την οποία με έμφαση τονίζει ο κ. Κοντονής ότι την έγραψε με τα χέρια του! «Το οξύμωρο της υπόθεσης ήταν πως για να ανακληθούν τα προνόμια έπρεπε να υπάρξει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου της χώρας. Για ποιο λόγο θα πρέπει τα ποινικά δικαστήρια να αποφασίζουν; Θα τροποποιηθεί η διάταξη και πλέον θα αρκεί η απόφαση των διεθνών πειθαρχικών οργάνων ή των εγχώριων που θα αλλάξουν σύμφωνα με όσα ορίζει ο WADA. Εκείνο που κοιτάμε είναι να δούμε κατά πόσο μπορεί να έχει αυτή η διάταξη αναδρομική ισχύ».

Ο ειδικός αθλητίατρος Σταύρος Χάντζος μιλάει για το ιταλικό σύστημα κατά της χρήσης αναβολικών
«Για άμεσα αποτελέσματα δεν αρκούν οι καλές προθέσεις»

Το ντόπινγκ, ιστορικά, προηγείται του αντι-ντόπινγκ. Η «επιστήμη» του ντοπαρίσματος είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και οι πολέμιοί του ακολουθούν λαμβάνοντας μέτρα που θα οδηγήσουν στη σύλληψη όσων κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Εξ ου και η ψύξη των δειγμάτων που λαμβάνονται από τους αθλητές για 10 χρόνια προκειμένου να αξιοποιηθεί η πρόοδος των ερευνών και να συλληφθούν οι παραβάτες εκ των υστέρων. «Για άμεσα αποτελέσματα δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Δεν θα αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις κανενός, αλλά απαιτείται βούληση και αποφασιστικότητα για να καταπολεμηθεί η μάστιγα του ντόπινγκ» δηλώνει στο «Βήμα» ο ειδικός αθλητίατρος και γνωστός για τις σκέψεις του και τις ιδέες κατά του ντόπινγκ Σταύρος Χάντζος.
Γαλουχημένος στην Ιταλία όπου και σπούδασε ιατρική και την ειδικότητα της αθλητιατρικής, ο τέως γιατρός της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, γνωρίζει την πολιτική της γειτονικής χώρας στο θέμα. «Οι Ιταλοί έχουν δύο πειθαρχικές επιτροπές, που είναι αυστηρότατες και ανεξάρτητες. Η εισαγγελική επιτροπή της CONI (Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή Ιταλίας), η οποία είναι πανίσχυρη και αποτελεί παράδειγμα για κάθε χώρα που θέλει να νικήσει την ντόπα, και το TNA (Εθνικό Δικαστήριο Αντι-ντόπινγκ). Ωστόσο υπάρχει και κρατική βούληση και εμπλοκή καθώς έχουν δημιουργηθεί με επικεφαλής τον στρατηγό της αστυνομίας Κόσιμο Πιτσίνο ειδικά σώματα δίωξης του ντόπινγκ (NAS-ROS), χάρη στα οποία τα θετικά δείγματα από το 2% ανήλθαν στο εντυπωσιακό 13%» τονίζει με έμφαση ο πολύπειρος αθλητίατρος.

«Η ιστορία με τον Σβάρτσερ και πώς έδεσαν την υπόθεση από τις ανακρίσεις της συντρόφου του, πρωταθλήτριας στο πατινάζ Καρολίνα Κόστνερ, είναι τρανό παράδειγμα της δουλειάς που κάνουν και των αποτελεσμάτων που έχουν, σε συνεργασία με τις επιτροπές»
υπογραμμίζει ο Σταύρος Χάντζος, που είχε θητεύσει στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕKAE). Ο αθλητίατρος τονίζει ακόμη με νόημα: «Το μείζον θέμα για τον WADA, αυτό που αποτελεί βασικό του μέλημα και στόχος είναι η καταπολέμηση του κρατικού ντόπινγκ. Ετσι θα μειωθεί δραστικά το ντόπινγκ. Υπάρχουν στοιχεία για τη Ρωσία, αλλά και για άλλες χώρες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk